Kreftpille som virker etter 72 timer

Foto: (Scanpix)

Pillen som skal ha god virkning mot hudkreft blir beskrevet som «det største gjennombruddet på 30 år».

06.06.11 19:07

(SIDE2): Medisinen kan forlenge levetiden med mange år, mener forskerne.

Pillen reduserer også risikoen for å dø med 63 prosent, skriver Daily Express, mandag.

I Norge er hudkreft den kreftformen som rammer nest flest mennesker i aldersgruppen 30-54 år.

Resultater etter 72 timer
De pasientene som prøvde medisinen har opplevd å få forlenget livet med mange år. Noen opplevde god respons allerede etter bare 72 timer. Resultatene skal ha vært så dramatiske at forskerne følte seg etisk bundet til å gi medisinen også til den gruppa som i utgangspunktet ikke fikk medisin.

- Dette er det største gjennombruddet vi har sett innenfor hudkreft på mer enn 30 år. Dette representerer uten tvil et veiskille i behandlingen av denne kreftformen, sier Dr James Larkin ved Royal Marsden Hospital i London.

Den amerikanske professoren Lynn Schuchter fra University of Pennsylvania, annonserte også nyheten på en kreftkonferanse i Chicago, søndag med disse ordene;

- Dette er en tid for feiring for pasienter - en tid for håp. Når pasienter får vemurafinib har vi sett bedring og en forbedring av livskvalitet innen 72 timer.

Krymper svulsten
Medisinen virker på den måten at at den blokkerer de kjemiske forbindelsene og får kreftsvulsten til å krympe dramatisk inn.

Men for at medisinen skal virke må du være bærer av en såkalt BRAF mutasjon. Halvparten av de med hudkreft er bærere.

Mutasjonen er også funnet i åtte prosent av andre typer svulster og dette gir også håp om at gjennombruddet kan føre til bedre behandling for livmorhalskreft, tarmkreft og kreft i skjoldbruskkjertelen.

Merkbar forskjell
Studien involverte 675 pasienter med hudkreft som ikke lot seg operere. Halvparten fikk kjemoterapi og andre halvparten fikk medisinen vemurafinib en gang per dag.

Etter tre måneder hadde 63 prosent redusert risiko for å dø mens 48 prosent følte en forbedring, av dem som fikk den nye pillen.

Sammenlignet med dem som bare fikk den konvensjonelle kjemoterapien var deres risiko kun redusert med fem prosent.

Den nye medisinen skal være så sofistikert at den klarer å drepe kun de farlige cellene mens kjemoterapi også dreper de friske cellene.

I Storbritannia ventes den nye medisinen å kunne være klar for bruk i løpet av noen måneder, melder avisen .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.