Gå til sidens hovedinnhold

Kreftvaksine bør være gratis

Høyrekvinnene Mona Verdich og Nina Øyen Ekjord mener både gutter og jenter bør få offentlig tilbud om vaksine mot livmorhalskreft.

Nordstrand: De to kvinnene har selv unge døtre, og kjenner på kroppen bekymringen for hva barna kan risikere å bli utsatt for.

Livmorhalskreft tar årlig 100 norske kvinneliv, og rammer 300.

Samtidig blir 3000 blir operert for forstadiene til denne kreftformen, med det det medfører av komplikasjoner. Svært mange som rammes er småbarnsmødre.

Strid om bivirkninger

Mange av dem som får livmorhalskreft får det gjennom HPV-viruset som er seksuelt overførbart. Det holder at en partner bærer viruset. Man kan heller ikke kan beskytte seg mot viruset ved å bruke kondom.

Skal man vaksinere er det derfor viktig at dette skjer før man debuterer seksuelt. I Norge er det en vaksine mot HPV-viruset som er godkjent for bruk, men vaksinen er svært kostbar.

Derfor ønsker de to høyrekvinnene å gjøre vaksinen allment tilgjengelig via en form for allment vaksinasjonsprogram.

Mange andre europeiske land har innført vaksinen. Når vi ser hvor mange som rammes hvert år er det klart vi bør gi denne vaksinen til alle, mener Mona Verdich.

Men ekspertene strides om hva som kan være bivirkninger og langtidseffekter ved bruk av vaksinen.

Langtidsvirkningene kan vi ikke vite så mye om ennå, og det forskes altfor lite på kvinnesykdommer, mener Nina Øyen Ekjord.

HPV-vaksinen bør være et tilbud som ikke avhenger av folks lommebok. Penger skal ikke avgjøre folks helse i Norge, mener de to Høyre-kvinnene. De vil ha både gutter og jenter vaksinert.

Det er kjempeviktig å få stoppet HPV-viruset, sier kvinnene.

Stoppet etter VG-oppslag

Statsråd Sylvia Brustad har hatt vaksinesaken på bordet i lang tid.

I juni 2007 ble det arrangert offentlig høring etter at Verdens Gang like før avslørte at et planlagt massevaksinasjonsprogram mot livmorhalskreft egentlig var del av et forskningsprosjekt.

Legemiddelgiganten Merck skulle teste den langsiktige effekten og bivirkningene av vaksinen mot kreft i livmorhalsen.

Departementet har ikke noe nytt å si i saken. Statsråden ønsker ikke å uttale seg, opplyser Knut Forr Børtnes i Helse- og omsorgsdepartementet.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud