RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kreftvaksine like rundt hjørnet

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Kreftforskningen står overfor et gjennombrudd, der en vaksine mot livmorhalskreft snart kan slippes på markedet. En bergensprofessor har sin del av æren.

Det kan bli snakk om massevaksinering hvis den nye vaksinen blir godkjent. Den er blitt framstilt av forskere i hele verden, og professor Ole-Erik Iversen ved Haukeland universitetssykehus har deltatt i utviklingen av vaksinen. Iversen har ledet to av de fire vaksinestudiene som er blitt gjennomført i Norge, og resultatene har vært oppløftende.

For ett år siden viste de at vaksinen virker, med nærmeste 100 prosent effektivitet, på de to virusene som forårsaker livmorhalskreft. Også jenter helt ned i 10-års alderen har hatt en effekt av vaksinen. Det gjør at Iversen tror på at det vil være realistisk å kunne si at vi har en vaksine på markedet innen to år.

- Det er snakk om en vaksine mot de to virus som står for 70-80 prosent av disse krefttilfellene i Europa. Dette representerer et enormt fremskritt for forskningen og kampen mot kreft, sier Iversen til Bergensavisen. Han understreker samtidig at den bare virker på to av virusene som forårsaker denne krefttypen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere