RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ETTERFORSKES: Mulla Krekar etterforskes av norsk politi etter mistanke om at han har tilknytning til organisasjonen Rawt.
ETTERFORSKES: Mulla Krekar etterforskes av norsk politi etter mistanke om at han har tilknytning til organisasjonen Rawt. Foto: Frida Tørring (Wikimedia Commons)

Krekar avviser tilknytning til terrorgruppe

Sist oppdatert:
- Hadde de hatt et fnugg av bevis, så hadde de tiltalt ham.

Under rettsforhandlingene om hvorvidt politiets vedtak om å tvangsflytte Mulla Krekar til Kyrksæterøra med meldeplikt, kom det fram at 58-åringen etterforskes for tilknytning til organisasjonen Rawt, skriver NTB.

Mulla Krekar har tidligere blitt avhørt av tysk terrorpoliti om denne gruppen. Les egen sak her.

Tysk politi mener at Krekar har vært med på etableringen av denne gruppen - også mens han satt i fengsel.

Les også: Nå smiler ikke Krekar lenger

Krekar sier at materiale knyttet til organisasjonen Rawt, som ble beslaglagt i fengselet, ikke er nytt. Krekar sier at de angivelige organisasjonskartene bare er kart over hvordan de skal snakke sammen på PAL-talk. Han avviser at Rawt er noen etablert organisasjon.

Les også: - Jeg vil ikke til Kyrksæterøra

- Hvordan vi forstår Koranen
På spørsmål fra advokat Meling opplyser Krekar at det som framstilles som organisasjonskart for gruppa Rawt, egentlig er hvordan nettstedet Paltalk skal drives. "Rawt" betyr en strøm, som under pilegrimsferden.

- Det er hvordan vi forstår tekstene i Koranen, forteller Krekar.

Skal Rawt bli et politisk parti, ville Meling vite.

- Vi snakker bare om visjon, og om hvordan vi forstår islam og det moderne livet, sier Krekar.

- Jeg tror vi har mer enn 100.000 folk i Kurdistan, fortsetter han. Krekar virker ikke til å utelukke muligheten for at Rawt skal få inn representanter inn i det kuridiske styret, skriver NTB.

Meling sa at han reagerer på at han ikke har fått over etterforskningsdokumenter fra Tyskland, men at han må stole på PSTs gjengivelse av disse i Oslo tingrett.

- Mest etterforskede mannen i Norge
Gjengivelsen av PST-dokumentene ble gjort under den delen av rettssaken som var lukket. Bare pressefolk med pressebevis fikk lov til å sitte igjen i rettslokalet mens PST-dokumentet ble lest opp. Pressen har referatforbud og taushetsplikt om hva som kommer fram i dette eller disse dokumentene.

Etter den lukkede delen av rettssaken kom det likevel fram informasjon som forteller noe om hva politiet tror.

Muallens advokat, Brynjar Meling, sier anklagene mot Krekar er bygget på misforståelser og opplysninger som er tatt ut av sin sammenheng.

- Krekar er den mest etterforskere mannen i Norge. Hadde det blitt funnet et fnugg av bevis så hadde han blitt tiltalt. Terskelen for å tiltale ham er lav, sier advokaten.

- Ligner et politisk spill
Meling sa i rettsmøtet at han fikk de siste dokumentene som politiet skulle trekke fram i rettsforhandlingene tirsdag morgen, sent mandag kveld.

- Dette begynner mer og mer å ligne et politisk spill, sier Meling, som kritiserer påtalemyndigheten for å ha kommet seint til ham og klienten med nye dokumenter i saken.

Krekar avviser at han skal ha skrevet om vold i et notat som skal ha blitt funnet på cella hans i Kongsvinger fengsel under en ransaking.

- Det er ikke første gang PST lyver om slikt, sa han i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere