Gå til sidens hovedinnhold

- Krekar er et blinkende fyrtårn

All grunn til å følge med på Krekars aktiviteter i framtiden, mener Skandinavias fremste terrorekspert.

(Nettavisen/NTB): To kurdiske brødre er siktet i Sveits for å tilhøre en ny terrororganisasjon som angivelig er opprettet i samarbeid med Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar.

Den eldste av brødrene mistenkes for å ha dannet gruppen i samarbeid med Krekar.

Én av Skandinavias fremste terroreksperter er ikke kjent med at mulla Krekar angivelig skal ha startet en ny terrororganisasjon, men er heller ikke overrasket om så skulle være tilfelle.

- Det er symptomatisk for mulla Krekar å utnytte ulike muligheter til å føre sin kamp fra Norge, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

- Få radikale imamer
Ranstorp sier Krekar minner litt om Abu Hamza al-Masri, som er en radikal, islamistisk leder som risikerer å bli utvist fra Storbritannia og utlevert til USA. Masri er mistenkt for planer om å opprette en terroristleir i USA, samt mistenkt for å ha bistått i en gisselsituasjon i Jemen.

- Vi har jo ikke så mange radikale imamer og ledere som står opp og agiterer åpent. Og strategien er hele tiden å skape så mye konfrontasjon med myndighetene som mulig. Det er det de lever av, sier Ranstorp.

- Det finnes all anledning til å se nærmere på mulla Krekars aktivitet i framtiden, men det blir en vurdering PST må ta.

- Han har en viss målsetting og blir som et fyrtårn som står og blinker for andre radikale. Det kan være problematisk om det er individer som følger ham, sier Ranstorp.

- Er mulla Krekar farlig, Ranstorp?

- Jeg tror at han hadde vært mer farlig om man ikke holdt øye med ham. Nå har han en sterkt begrenset mulighet til å gjøre noe, sier han.

- Medlemmer i en rekke land
Påtalemyndigheten i Sveits mener den nye organisasjonen tilhører al-Qaida-nettverket og har medlemmer i en rekke europeiske land.

«Den nystartede terroristorganisasjonen hevdes å følge en strategi på flere nivåer for å tiltrekke seg nye medlemmer og støttespillere, for på denne måten å styrke al-Qaida-nettverkets eksisterende organisasjon», het det i en uttalelse fra påtalemyndigheten mandag.

Ranstorp tviler imidlertid på at Krekar har så høy status blant tilhengere i Europa.

- Det er vel mest i kurdiske områder og i Irak hvor han har status. Det er til en viss del veldig lokalt, sier Ranstorp.

- Plantede historier om Krekar
Advokat Brynjar Meling kontakter tirsdag formiddag statsadvokaten for å få vite om sveitsisk påtalemyndighet også har siktet hans klient mulla Krekar.

- Nyheten om at påtalemyndigheten i Sveits har siktet to kurdiske brødre for å tilhøre en ny terrororganisasjon som skal være opprettet i samarbeid med mulla Krekar, føyer seg inn i rekken av plantede historier om Krekar, sier Meling til NTB.

Han sier sveitsisk påtalemyndighet var i Oslo og avhørte Krekar i to dager i 2009 med forsvarer til stede.

- Det virker som dette er samme sak. Slik påtalemyndigheten har lagt bevisterskelen i Krekars sak, er jeg helt sikker på at Krekar ville ha vært tiltalt etter terrorbestemmelsene i norsk lov dersom Sveits-saken hadde hatt noe med terror å gjøre, sier Meling.

Det skal være den eldste av at de to siktede brødrene i Sveits som er mistenkt for å ha dannet terrorgruppen i samarbeid med Krekar.

«Voldelige kriminelle handlinger»
Gruppens langsiktige mål er angivelig å opprette et verdensomspennende muslimsk styre ved hjelp av «voldelige kriminelle handlinger».

Nettsidene skal også ha blitt brukt til å legge ut tekst og bilder fra terrorangrep utført av al-Qaida og Krekars gamle irakiske organisasjon Ansar al-Islam. Også opptak av Osama bin Laden og den nye al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri er lagt ut på sidene.

Kommentarer til denne saken