*Nettavisen* Nyheter.

Krekar er tiltalt for drapstrusler

Foto: (MONTASJE: TIDENS KRAV/SCANPIX)

Mulla Krekar er tiltalt for å ha drapstruet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

11.07.12 15:33

(Nettavisen/NTB): Najmuddin Faraj Ahmad (55), bedre kjent som mulla Krekar, er tiltalt for drapstrusler, forsøk av vitnepåvirkelse og skadeverk på et TV2-kamera da han gikk amok i TV-kanalens lokaler etter at han ble dømt for drapstrusler tidligere i år, opplyser Krekars advokat Brynjar Meling til VG Nett.

- Jeg tror ingen uansett har forståelse for Krekars reaksjoner, slik at vi holder det for oss selv, sier Meling.

- Ok å true med nakkeskudd
Meling reagerer slik på tiltalen overfor Nettavisen:

- Vi får ta det til etterretning og registrerer at det er helt ok å si at man skal gi Jonas Gahr Støre et nakkeskudd, mens for Krekar stilles det åpenbart andre og strengere grenser, sier advokat Brynjar Meling til Nettavisen.

Meling henviser til ordførerkandidat for Demokratene i Kristiansund, Håvar Krane, som i fjor truet med «å legge glocken i nakkegropen på Støre». Saken mot Krane ble henlagt.

- Hvordan reagerer din klient på tiltalen?

- Tiltalen kom på e-post i dag tidlig og ble sendt til pressen før vi fikk snakket med klienten. Vi skal snakke med ham nå, sier Meling.

- Ikke latt meg berøre
Kjell Magne Bondevik har følgende kommentar til tiltalen som er tatt ut mot Mulla Krekar:

- Jeg tar til etterretning at påtalemyndigheten finner Krekars trusler så alvorlige at de tar ut tiltale. Det vil nå være opp til rettssystemet å avgjøre saken videre. Jeg har ikke latt meg berøre så mye av denne saken, sier Bondevik i en uttalelse til Nettavisen.

Pågrepet etter én dag i frihet
Uttalelsen som er med i tiltalen mot Krekar, kom etter at han i mars ble dømt for flere andre drapstrusler.

Han anket den første dommen fra Oslo tingrett og ble først sluppet fri for så å bli pågrepet etter en dag i frihet. Begrunnelsen for å pågripe ham og fengsle ham i påvente av ankesaken var at det ville støte allmennhetens rettsfølelse å la mullaen gå fritt omkring. Han har sittet fengslet siden slutten av mars.

Krekar er tidligere dømt for tidligere trusler, som har resultert i en dom på fem år i fengsel, noe Krekar har valgt å anke. Saken starter 7. august.

- Må stilles til ansvar
Statsadvokat Marit Bakkevig i Det nasjonale statsadvokatembetet, sier til Nettavisen at det er viktig å få mulla Krekar tiltalt for alle forhold han har gjort seg skyldig i.

- Tiltalen bygger mye rundt hans uttalelser 24. mars og 18. februar, altså forhold som pågikk under og like etter rettsforhandlingene i den forrige straffesaken. Vi synes det er viktig at saken kjøres i sin fulle bredde, sier Bakkevig.

Den 18. februar truet mullaen med konsekvenser dersom han blir utvist fra Norge.

Den 24. mars truet Krekar med reaksjoner hvis han blir dømt, i et klipp på YouTube:

«Hvis noen oppfordrer noen til å gjøre noe, så vil helt sikkert enhver gjøre det etter sitt ønske. En vil kunne ta en granat i hånden og planlegge en martyrhandling. En annen vil kunne ta en kniv med seg i hånden og si: Jeg lover, hvis jeg ser en nordmann skal jeg drepe ham. Hvordan skal jeg kunne vite hva slags reaksjon det vil være?», sa Krekar.

- Det er viktig at han blir stilt til ansvar også for disse tingene, sier Bakkevig, som forventer en samlet rettsbehandling i oktober i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.