RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krekar er tiltalt for drapstrusler

(MONTASJE: TIDENS KRAV/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Mulla Krekar er tiltalt for å ha drapstruet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

(Nettavisen/NTB): Najmuddin Faraj Ahmad (55), bedre kjent som mulla Krekar, er tiltalt for drapstrusler, forsøk av vitnepåvirkelse og skadeverk på et TV2-kamera da han gikk amok i TV-kanalens lokaler etter at han ble dømt for drapstrusler tidligere i år, opplyser Krekars advokat Brynjar Meling til VG Nett.

- Jeg tror ingen uansett har forståelse for Krekars reaksjoner, slik at vi holder det for oss selv, sier Meling.

- Ok å true med nakkeskudd
Meling reagerer slik på tiltalen overfor Nettavisen:

- Vi får ta det til etterretning og registrerer at det er helt ok å si at man skal gi Jonas Gahr Støre et nakkeskudd, mens for Krekar stilles det åpenbart andre og strengere grenser, sier advokat Brynjar Meling til Nettavisen.

Meling henviser til ordførerkandidat for Demokratene i Kristiansund, Håvar Krane, som i fjor truet med «å legge glocken i nakkegropen på Støre». Saken mot Krane ble henlagt.

- Hvordan reagerer din klient på tiltalen?

- Tiltalen kom på e-post i dag tidlig og ble sendt til pressen før vi fikk snakket med klienten. Vi skal snakke med ham nå, sier Meling.

- Ikke latt meg berøre
Kjell Magne Bondevik har følgende kommentar til tiltalen som er tatt ut mot Mulla Krekar:

- Jeg tar til etterretning at påtalemyndigheten finner Krekars trusler så alvorlige at de tar ut tiltale. Det vil nå være opp til rettssystemet å avgjøre saken videre. Jeg har ikke latt meg berøre så mye av denne saken, sier Bondevik i en uttalelse til Nettavisen.

Pågrepet etter én dag i frihet
Uttalelsen som er med i tiltalen mot Krekar, kom etter at han i mars ble dømt for flere andre drapstrusler.

Han anket den første dommen fra Oslo tingrett og ble først sluppet fri for så å bli pågrepet etter en dag i frihet. Begrunnelsen for å pågripe ham og fengsle ham i påvente av ankesaken var at det ville støte allmennhetens rettsfølelse å la mullaen gå fritt omkring. Han har sittet fengslet siden slutten av mars.

Krekar er tidligere dømt for tidligere trusler, som har resultert i en dom på fem år i fengsel, noe Krekar har valgt å anke. Saken starter 7. august.

- Må stilles til ansvar
Statsadvokat Marit Bakkevig i Det nasjonale statsadvokatembetet, sier til Nettavisen at det er viktig å få mulla Krekar tiltalt for alle forhold han har gjort seg skyldig i.

- Tiltalen bygger mye rundt hans uttalelser 24. mars og 18. februar, altså forhold som pågikk under og like etter rettsforhandlingene i den forrige straffesaken. Vi synes det er viktig at saken kjøres i sin fulle bredde, sier Bakkevig.

Den 18. februar truet mullaen med konsekvenser dersom han blir utvist fra Norge.

Den 24. mars truet Krekar med reaksjoner hvis han blir dømt, i et klipp på YouTube:

«Hvis noen oppfordrer noen til å gjøre noe, så vil helt sikkert enhver gjøre det etter sitt ønske. En vil kunne ta en granat i hånden og planlegge en martyrhandling. En annen vil kunne ta en kniv med seg i hånden og si: Jeg lover, hvis jeg ser en nordmann skal jeg drepe ham. Hvordan skal jeg kunne vite hva slags reaksjon det vil være?», sa Krekar.

- Det er viktig at han blir stilt til ansvar også for disse tingene, sier Bakkevig, som forventer en samlet rettsbehandling i oktober i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere