*Nettavisen* Nyheter.

Krekar får reisedokumenter til å reise ut av Norge

Mulla Krekar i Oslo tingrett under et fengslingsmøte i 2016, da på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Reisedokumentene vil kun gjelde dersom Krekar reiser til Italia for å være til stede under egen rettssak.

06.12.18 16:56

Saken oppdateres.

Nettavisen får opplyst fra regjeringskilder at UDI vil få instruks av justisdepartementet om at de skal gi Krekar utreisedokumenter dersom han vil reise til Italia.

Reisedokumentene vil kun gjelde dersom Krekar reiser til italia for å være til stede under egen rettssak.

Etter det Nettavisen erfarer vil regjeringen komme med en pressemelding om kort tid.

Krekars advokat, Brynjar Meling, har ikke besvart Nettavisens henvendelse torsdag.

Verken sittende justisminister Tor Mikkel Wara, eller hans rådgiver Christoffer Pedersen har besvart Nettavisens henvendelser.

Etter det Nettavisen kjenner til er alle medlemmene av justisfraksjonen orientert av Justisdepartementet.

- Veldig bra

- Denne informasjonen er veldig bra. Det har hele tiden vært utgangspunktet at han skulle sendes til Italia, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til Nettavisen.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer før han vet mer om saken.

Se video:

Les mer: Wara: - Det pågår en prosess for å la Krekar reise fra Norge

Innkalt førstekommende mandag

Krekar er tiltalt i en terrorrettssak i Italia og er innkalt til å forklare seg under rettssaken førstkommende mandag.

Tirsdag sa Krekars advokat Brynjar Meling at de allerede i oktober henvendte seg til norske myndigheter slik at nordirakeren kan bli utstyrt med de nødvendige reisedokumentene og møte til rettsforhandlingene.

Rettssaken mot Krekar i Italia er blitt utsatt en rekke ganger, nå sist 9. oktober. Han ble pågrepet i Norge i november 2015 i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi under opprullingen av et angivelig terrornettverk i Italia. Våren 2016 ble han imidlertid løslatt fra fengsel.

I forbindelse med en utleveringsbegjæring fra Italia ble Krekar på nytt fengslet 24. november 2016, men ble umiddelbart løslatt seks dager senere da italienerne overraskende trakk begjæringen. Siden har han vært ikke vært fengslet i saken.

Krekar er tiltalt for terrorplanlegging og for å ha ledet nettverket Rawti Shax, som skal ha tilknytning til ekstremistgruppa IS. Ifølge Krekars norske advokat, Brynjar Meling, finnes det ingen organisasjon som har planer om terror eller andre ønsker, annet enn å bli et lovlig kurdisk, politisk parti.

(Nettavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag