*Nettavisen* Nyheter.

Krekar fengslet i åtte dager

BEGJÆRES UTLEVERT: Italienske myndigheter mener Krekar leder et terrornettverk, og at nettverket skal ha planlagt konkrete terrorhandlinger, deriblant å sprenge Kongsvinger fengsel, og et angrep mot Stortinget. Foto: NTB Scanpix

PST har mottatt utleveringsbegjæring fra Italia.

03.12.15 18:29

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ba torsdag om fortsatt varetekt fram til fristen utløper for italienske myndigheter til å komme med en formell utleveringsbegjæring, som er om åtte dager.

Krekar avviser anklagene fra italienske myndigheter, som mener han leder en terrororganisasjon kalt Rawti Shax.

Krekar er siktet for terrorplanlegging, og har vært under etterforskning av italienske myndigheter.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Straffesaksdokumenter i Krekar-saken. Foto: Faksimile

– Ingen bevis for terrornettverk

- Jeg har ikke sett noen bevis på at det er et terrornettverk. Det er en ideologisk plattform som skal bli en kurdisk bevegelse. Den har ikke noen norsk, europeisk eller internasjonal agenda, sa Krekars forsvarer Brynjar Meling til Nettavisen like etter fengslingsmøtet torsdag.

Italiensk politi har tidligere varslet at de vil be om utlevering av Krekar, samt en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen, som italiensk politi mener har tilknytning til gruppen.

I fengslingsmøtet torsdag, hvor referatforbudet ble opphevet, bekreftet politiadvokat i PST, Signe Kathrine Aalling, at de hadde mottatt en kopi av utleveringsbegjæringen fra Italia.

Meling stoler ikke på regjeringen

Bakgrunnen for dette er at det til syvende og sist er Justisdepartementet som skal avgjøre om Krekar kastes ut av Norge. Først er det domstolen som skal avgjøre om vilkårene for utlevering er oppfylt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

I RETTEN IGJEN: Mulla Krekar møtte for 57. gang i en norsk rettssal. Han nektet straffskyld for terroranklagene fra italiensk politi. Forssvarer Brynjar Meling var allerede på plass da Krekar ankom. Foto: Ntb Scanpix

Deretter fatter Justisdepartementet en endelig avgjørelse.

Med Fremskrittspartiet (Frp) i regjering frykter Meling at justisminister Anders Anundsen (Frp) skal gjøre alvor av partiets valgløfter om å kaste ut Krekar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Signe Katrine Aaling fra PST i Oslo Tingrett. Foto: NTB Scanpix

– PST: Vi lar oss ikke instruere

Tidligere i år uttalte partileder Siv Jensen (Frp) at de var villig til å bryte menneskerettighetene for å få Krekar sendt ut. Dette ble også kritisert av opposisjonen.

Etter fengslingsmøtet uttalte Meling også at han ikke ikke stoler på en regjering, som altså har sagt seg villig til å bryte menneskerettighetene for politisk vinning.

Selv om Anundsen tidligere har forsøkt å instruere Oslo politidistrikt til å sende Krekar til Kyrksæterøra, uten hell, forsikrer PST om at de ikke har latt seg instruere i denne saken.

- PST lar seg ikke instruere av noen, slo Aalling fast overfor Nettavisen etter fengslingsmøtet.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag