Krekar i retten igjen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)

Krekar har anket over måten retten har brukt loven og vurdert bevisene på.

04.10.12 15:25

OSLO (NTB): Mulla Krekar erkjente ikke straffskyld på noen punkter da ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett torsdag.

Ankesaken gjelder to dommer i Oslo tingrett tidligere i år der Krekar ble dømt til henholdsvis fem og ett års fengsel for drapstrusler og oppfordring til terror. Han er blant annet dømt for å ha truet Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF). I begge sakene har Krekar anket over måten retten har brukt loven og vurdert bevisene på.

Sakkyndige
Tidligere denne uken ble det kjent at to kurdiske brødre er siktet i Sveits for å tilhøre en ny terrororganisasjon som angivelig er opprettet i samarbeid med Krekar. Denne saken er imidlertid ikke del av ankesaken i Borgarting lagmannsrett, men saken fra Sveits kan bli berørt i ankesaken gjennom de sakkyndige som er oppnevnt av retten. Terrorekspert, dr.philos. Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt er oppnevnt av retten som sakkyndig vitne. Lia var også rettsoppnevnt sakkyndig i de to siste rettssakene mot Krekar i Oslo tingrett. Der forklarte han seg om tiltaltes ambisjoner og forsøk på å bygge opp et nettverk i irakisk og iransk Kurdistan med støttegrupper i Europa.

Vil forklare seg
I begge rundene i tingretten avviste Kreker samtlige punkter i tiltalene. I den siste rettssaken i august nektet han å svare på spørsmål fra aktor og dommer, men under den frie forklaringen sa han at han ikke på noen som helst måte hadde ment å oppfordre til terror eller spre frykt i befolkningen. I ankesaken er det ventet at Krekar vil svare på spørsmål, siden det er han som har anket.

Krekars autoritet
Påtalemyndigheten vedgikk i tingretten i august at ikke alle truslene Krekar sto tiltalt for, kunne oppfattes som direkte og åpne. Truslene måtte derfor vurderes blant annet i lys av Krekars autoritet, presiserte aktor, statsadvokat Marit Bakkevig. Deretter brukte hun mye tid på å vise eller sannsynliggjøre at tiltalte hadde autoritet og ble lyttet til i jihadistmiljøer.

Det var blant annet for å få en sakkyndig vurdering av Krekars autoritet eller posisjon i jihadistbevegelsen at retten oppnevnte forsker Brynjar Lia som vitne. Av dommen i Oslo tingrett framgikk det at retten hadde lagt vesentlig vekt på Lias vitneprov.

Det er satt av tolv dager til ankesaken i lagmannsretten. (©NTB)

Fakta om mulla Krekar

* «Mulla Krekar» er kurder fra Nord-Irak, født 7. juli 1956 og heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad. Kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er i dag norske statsborgere.

* Ærestittelen mulla brukes på forskjellige måter i islam, men oftest om rettslærde utdannet ved et islamsk universitet. Krekar har ingen slik utdannelse.

* Bygde fra 1991 til 2002 opp og ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Reiste flere ganger til Midtøsten mens han hadde flyktningstatus i Norge.

* Har uttrykt støtte til Osama bin Laden, men avviser at han er tilknyttet terrornettverket al-Qaida.

* Vedtatt utvist fra Norge i februar 2003 av hensyn til rikets sikkerhet.

* I 2005 slo Oslo tingrett fast at vedtaket om å utvise ham var gyldig, noe Høyesterett bekreftet i 2007. Vedtaket er ikke effektuert fordi Irak ikke kan garantere at han ikke får dødsstraff.

* Krekar har siden 8. desember 2006 stått på FNs terrorliste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.