Gå til sidens hovedinnhold

- Krekar kan ikke forhandle seg ut av en terrorliste

Jern-Erna mener regjeringen bør starte jobben med å tvangsutsende Krekar umiddelbart.

Onsdag ble det kjent at mulla Krekar frivillig ønsker å forlate Norge og returnere til hjemlandet sitt Irak.

Men Krekar satt noen betingelser, blant annet at han må bli fjernet fra FNs terrorliste.

Dette får Høyre-leder Erna Solberg til å reagere.

- Det er et krav som det ikke er opp til Norge å innfri, påpeker Solberg overfor Nettavisen.

Les også: - Mulla Krekar ønsker å forlate Norge frivillig

- Kan ikke forhandles
Solberg kjenner Krekar-saken veldig godt, siden hun var kommunalminister og ansvarlig statsråd da utvisningsvedtaket mot Krekar ble fattet.

Hun sier hun er enig med utenriksminister Jonas Gahr Støre om at norske myndigheter kan bistå med å videreformidle informasjon til FN dersom det har fremkommet ny informasjon om grunnleggeren av Ansar-al-Islam.

- Men det er jo realiteter som gjør at du står på en terrorliste, og du kan ikke forhandle deg ut av en slik liste, sier Solberg.

Høyre-lederen presiserer videre at det er andre land som står bak terrorlisten, og at det er en komité som har bestemt hvem som skal være på listen.

- Det er ikke tvil om at Ansar-al-Islam, og de organisasjoner som har kommet ut fra Ansar-al-Islam, har begått terrorhandlinger i Irak og fortjener å stå på en terrorliste. Du kan si at Krekar ikke har vært der siden sommeren 2001, så en del av den utviklingen har jo ikke han direkte deltatt i. Men det må komme noen nye opplysninger, så dette er en ny begrunnelse i såfall, sier hun.

- Tvangsutsendelse
Krekars advokat sier det kan ta ett eller to år før Krekar drar fra Norge til Nord-Irak, og ifølge VG ønsker han seg tilbake for å stille til valg i presidentvalget i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak. Neste valg der blir trolig i 2013.

Men Solberg mener regjeringen ikke må vente, men snarest ta opp spørsmålet om tvangsutsendelse av Krekar.

- Jeg mener at myndighetene må jobbe med å få til en avtale med Irak, siden han selv sier at situasjonen er bedret i Nord-Irak. Det man trenger er en garanti fra iraks lovlige myndigheter om at han ikke får dødsstraff. Man trenger ikke en lovnad om at han ikke skal kunne stilles for retten om han kommer til Irak. Han har vært med på handlinger som kan gi grunnlag for straffeforfølging i Irak, og det er ingen hinder for at han kan sendes fra Norge, sier Solberg til Nettavisen.

- Tror du det vil ta lang tid før Krekar er ute av landet?

- Jeg håper lysten hans til å stille til valg i 2013 gjør at han reiser raskt for å bearbeide velgerne der nede, sier Høyre-lederen.

- Fint hvis det tar slutt
Solberg sier hun ser fram til at Krekar forlater Norge.

- Det er fint hvis vi får en slutt på denne vanskelige situasjonen vi har, at vi har en utsendt person i Norge fordi vi ikke klarer å gjennomføre en tvangsutsending, sier hun.

Hun beskriver saken som vond.

- Det har vært en veldig vond side av norsk innvandringspolitikk at nesten alle debatter til slutt ender med Krekar, at Krekar får man ikke sendt ut. Det ville derfor vært fint om vi får ryddet det av veien, sier Solberg.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken