De som lager karikaturer av profeten Muhammed, fortjener å dø, sier mulla Krekar i et intervju med NRK.

I intervjuet sier mulla Krekar at dersom noen tegner Muhammed-karikaturer i Norge, så fortjener de å dø. Ifølge den omstridte mullaen har islamister rett til å oppsøke vedkommende og sprenge seg selv i luften.

– Det er ikke meg som gir tillatelse til dette, men tegneren har blitt en krigende hedning, og det er derfor tillatt å drepe ham. Det må likevel ikke brukes eksplosiver som kan ramme uskyldige, sier Krekar til NRK.

– Fordi han har tråkket på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro – så må han dø, sier han.

På terrorliste
Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, har stått på FNs terrorliste siden 2006. Han ble løslatt fra Kongsvinger fengsel 25. januar i år etter å ha sonet en dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Kreker mener krenkelser mot islam ikke kan tolereres.

– Den som støter vår religion, må vite at vi vil møte ham med våre bomber. Det må ikke være noen form for toleranse, forståelse eller forhandling om det. Vi lever ikke for vårt liv, vi lever ikke for våre mager. Vi lever kun for vår religion, sier Krekar.

– Vi dør for vår religion og lever for vår religion. Intet er mer hellig enn vår religion, sier han.

Les også: Krekar anmeldt

Oslo-politiet har lest gjennom Krekar-intervjuet og vurderer nå om de nye uttalelsene rammes av straffeloven, opplyser politiinspektør Vegard Rødås ifølge NRK.

NRK har oversendt deler av intervjuet til Oslo politidistrikt, som allerede etterforsker Krekar for uttalelser på en kurdisk fjernsynsstasjon. Krekar er mistenkt for å ha kommet med nye trusler mot en kurder som han tidligere er dømt for å ha truet.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier uttalelsene ikke er trusler om vold, men mullaens egen tolkning av islam.

– Hele intervjuet er på tape. Politiet får vurdere hva de vil gjøre med det, så får Krekar heller forklare seg for retten, sier Meling

Anmeldt for nye trusler
Etter at han ble løslatt fra fengsel, har Krekar også latt seg intervjue av kurdiske og arabiske medier. Han har i tillegg uttalt seg til flere norske medier, blant annet i retten og da han ble løslatt fra fengsel.

Den kurdiske fjernsynskanalen NRT ble tatt av lufta for sitt intervju med mulla Krekar. Etter dette intervjuet ble han også politianmeldt av Halmat Goran, en av de tre kurderne han ble dømt for trusler mot. Kurderen mener Krekar kom med nye trusler mot ham i intervjuet.

I intervjuet med NRT får Krekar spørsmål om hvordan mennesker som håner profeten Muhammed og Koranen, bør straffes. Krekar svarer også i dette intervjuet at straffen for å krenke religionen eller å forlate troen, er å bli drept.

Goran, som tidligere har brent deler av Koranen, sier til TV 2 at han oppfatter utspillet som en trussel mot seg selv.

Les også: Ler seg skakke på Twitter

Vil tvangsflytte Krekar
Politiet i Oslo har bestemt at mullaen skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag av hensyn til den allmenne sikkerheten. Politiet har fått medhold i Oslo tingrett for dette, men saken er anket til Borgarting lagmannsrett.

Fredag skal Kongen i statsråd ta stilling til om politiet kan bruke et hemmelig bevis i ankesaken. Politiets nye bevis består av en ny, gradert rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Rapporten kan imidlertid ikke brukes som bevis før regjeringen har sagt ja.

– Vi mener det er et godt bevis som vil styrke kjernen i saken, og det er at han er en trussel mot rikets sikkerhet, og trusselen blir redusert om han blir flyttet fra sitt miljø på Østlandet, sa politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt til NTB tidligere denne uka.

I retten neste uke
Oslo-politiets vedtak om tvangsflytting av Krekar til Kyrksæterøra skal trolig behandles i Borgarting lagmannsrett neste uke.

Samtidig etterforskes de nye anklagene om trusler av politiet i Oslo. Krekar skulle ha vært avhørt i Politihuset på Grønland i Oslo tirsdag, men møtte ikke. Saken etterforskes videre.

Karikaturutstilling

PST har gjort en sikkerhetsvurdering rundt karikaturutstilingen som Universal Tolerance Organization viser fram på Drammens Teater. Konklusjonen ble at høy beredskap er nødvendig. Politiet tar ingen sjanser og stenger blant annet store deler av Scandic Park hotell, skriver Drammens Tidende.

PST bekrefter til avisen at de følger med og gjør fortløpende vurderinger omkring utstillingen – helt fram til åpningen fredag ettermiddag.

Utstillingen i Drammens Teater skal ikke inneholde karikaturer av profeten Muhammed, men en av deltakerne på seminaret – Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk – har i mange år levd med trusler etter at han publiserte Muhammed-karikaturene.

Les også: Dette er Charlie Hebdo

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED