Gå til sidens hovedinnhold

Krekar-saken: Mulig angrep mot norske politikere

I forbindelse med Krekar-saken er det også snakk om mulig attentat mot norske parlamentarikere, sier det italienske antiterrorpolitiet.

Krekar skal være leder for en ny terrororganisasjon med tilknytninger til Den islamske staten (IS), opplyser italiensk terrorpoliti på en pressekonferanse torsdag.

Italienske etterforskere har koordinert en internasjonal politiaksjon. 17 personer er pågrepet. Flere av de mistenkte er pågrepet i Italia, fire i Storbritannia og tre i Norge. Flere av dem har reist til Irak og Syria for å kjempe med opprørere.

I forbindelse med Krekar-saken er det også snakk om mulig attentat mot norske parlamentarikere, sier det italienske antiterrorpolitiet.

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag sa kilder i justisdepartementet at det ikke har kommet konkrete trusler mot norske politikere.

Les også: - Har hatt få muligheter til å kommunisere fra cella

- Planla terroraksjoner i Norge
Sjefen for de italienske sikkerhetsstyrkene, Giuseppe Governale, opplyste at Krekar og gruppen som italiensk politi mener han styrte, planla terroraksjoner i Norge og andre europeiske land.

Governale sa direkte at det var planlagt mulig attentat mot norske stortingsrepresentanter.

Les også: Eksperter tviler: - Det rimer ikke

Den italienske avisen Republica skriver at det var 16 kurdiske statsborgere og en fra Kosovo som ble arrestert. Deres mål var å planlegge terroraksjoner i Midtøsten og i Nord-Europa, men ikke i Italia, ifølge Governale. Disse terroraksjonene var ment å rette seg mot norske og britiske diplomater for å få Krekar løslatt fra fengsel, skriver avisen.

I en pressemelding fra Eurojust, som er et samarbeidsorgan for påtalemyndigheten i europeiske land, blir det hevdet at Krekar er lederen for terrornettverket som går under navnet Rawti Shax (ny retning) eller Didi Nwe (mot fjellet).

Det siste om Krekar-saken her (saken fortsetter under):

- Skulle sendes til Syria og Irak
Terrornettverket skal være en videreføring av Ansar al-Islam, som Krekar ledet en stund. Eurojust opplyser at terrornettverket har celler i flere land, inkludert Norge.

- Etter hvert som gruppen utviklet seg, ble den aktiv med å forsyne logistisk og økonomisk støtte til å rekruttere fremmedkrigere som skulle sendes til Syria og Irak, også med hensikt for å trene dem opp til en fremtidig konflikt i Kurdistan, skriver Eurojust.

- Høres alvorlig ut
Statsminister Erna Solberg (H) ber om at etterforskningen får gå sin gang, men sier det er alvorlig at Krekar settes i forbindelse med et mulig attentat mot norske politikere.

- Det høres alvorlig ut. Men det er viktig at politi og påtalemyndighet får håndtere etterforskningen uten at andre på utsiden synser og mener for mye. Vi må ha uavhengighet i disse prosessene, sier hun til NTB.

På spørsmål om hun betrakter Krekar som en farlig mann, svarer hun slik:

- Jeg har vært med på et vedtak om å utvise ham fordi han er en fare for rikets sikkerhet.

Les også: Krekar utpekt som leder for terrornettverket
Les også: - Befrielse for mange om Krekar sendes ut

Fulgte Krekar på internett

Governale sa at de har klart å følge sporene til Krekar på internett, og understreker at organisasjonen de mener han leder, ikke er territoriebasert, men en internettbasert organisasjon.

Han forteller også at det har vært et mål for organisasjonen å på mellomlang sikt å bygge opp den såkalte Islamske staten i Irak.

Governale la vekt på at dette er den viktigste politiaksjonen i Europa på 20 år, og kalte politioperasjonen preventiv og at de 17 arrestasjonene dermed var ment å ha en overraskelseseffekt.

Han sier noen personer har holdt til i Bolzano og Merano i Nord-Italia der de har levd rolige liv, langt unna sus og dus.

– De arresterte bodde absolutt ikke luksuriøst, de levde sparsommelig, sa han.

Flere av de mistenkte har reist til Irak og Syria for å kjempe med opprørere.


Pågrepet i natt
Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel, siktet for terrorplanlegging i Italia. Nå kan han bli utlevert om retten sier ja til begjæringen fra italienske myndigheter.

Samtidig slo politiets beredskapstropp til mot to adresser i østlandsområdet. To personer er pågrepet, melder TV 2.

Alle tre blir fredag fremstilt for Oslo tingrett, der retten skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

- Vi bekrefter at det har vært tre pågripelser. Krekar ble i natt pågrepet av PST og beredskapstroppen. Vi har bistått italienske myndigheter etter en rettsanmodning i pågripelsen av disse tre, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen.

Les også: - Nordmenn som tegner Muhammed fortjener å dø
Les også: Solberg ønsker samarbeid med Italia om Krekar

Meling skeptisk til anklagene mot Krekar

Alle mistanker mot Krekar har stort sett vært basert på falske anklager og ikke ledet til noe som helst, sier advokat Brynjar Meling.

– Jeg registrerer at statsministeren allerede er ute og sier dette er en god måte å bli kvitt Krekar på. Jeg får håpe domstolene møter de siste anklagene mot Krekar med skepsis slik de gjorde i Kyrksæterøra-saken i februar i år, sier Meling til TV 2 torsdag formiddag.

Han var da på vei til sentralarresten i Oslo for å ha et møte med mannen italiensk politi mener leder en internettbasert terrororganisasjon som blant annet hadde planer om å slå til mot norske politikere, og som har sterke bånd til Den islamske staten (IS).

Meling sier hans kritiske sanser skjerpes når han får høre at det skal foreligge en avtale om utlevering til Italia, og at den kan gjennomføres allerede fredag. Han sier den sittende regjeringen har vært proaktiv med å bli kvitt Krekar, og at det ikke er overraskende at de ser seg om etter løsninger.

– Loven setter klare rammer og betingelser, så får vi se hvor langt vi er kommet med utleveringsbegjæringen, sier Meling og legger til at å behandle en begjæring om utlevering på bare ett døgn vil klart være i strid med både menneskerettighetene og norsk rett.

– Jeg har registrert at justisministeren også tidligere ikke har vært så opptatt av menneskerettighetene, sier Meling.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn