*Nettavisen* Nyheter.

Krekar utpekt som leder for terrornettverket

UTPEKT: Krekar er leder for et nytt terrornettverk, mener de italienske etterforskerne som har koordinert den internasjonale politiaksjonen. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Krekar er leder for et nytt terrornettverk, mener de italienske etterforskerne som har koordinert den internasjonale politiaksjonen.

12.11.15 15:29

Italiensk politi gjennomført en storaksjon over hele Europa. Målet var å forsøke å hente Krekar ut av fengselet i Norge.

I en pressemelding fra Eurojust, som er et samarbeidsorgan for påtalemyndigheten i europeiske land, blir det hevdet at Krekar er lederen for terrornettverket som går under navnet Rawti Shax (ny retning) eller Didi Nwe (mot fjellet).

Terrornettverket skal være en videreføring av Ansar al-Islam, som Krekar ledet en stund. Eurojust opplyser at terrornettverket har celler i flere land, inkludert Norge.

- Etter hvert som gruppen utviklet seg, ble den aktiv med å forsyne logistisk og økonomisk støtte til å rekruttere fremmedkrigere som skulle sendes til Syria og Irak, også med hensikt for å trene dem opp til en fremtidig konflikt i Kurdistan, skriver Eurojust.

Les også: - Har hatt få muligheter til å kommunisere fra cella

17 mennesker er pågrepet i aksjonen. Flere av de mistenkte er pågrepet i Italia, fire i Storbritannia og tre i Norge. Flere av de mistenkte har reist til Irak og Syria for å kjempe med opprørere.

Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel, siktet for terrorplanlegging i Italia. Nå kan han bli utlevert om retten sier ja til begjæringen fra italienske myndigheter.

Samtidig slo politiets beredskapstropp til mot to adresser i østlandsområdet. To personer er pågrepet, melder TV 2.

Les også: Eksperter tviler: - Det rimer ikke

Alle tre blir fredag fremstilt for Oslo tingrett, der retten skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

- Vi bekrefter at det har vært tre pågripelser. Krekar ble i natt pågrepet av PST og beredskapstroppen. Vi har bistått italienske myndigheter etter en rettsanmodning i pågripelsen av disse tre, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen.

Les også: - Befrielse for mange om Krekar sendes ut

Avtale om utlevering

Italiensk politi vil avholde en pressekonferanse i løpet av torsdag formiddag.

TV 2 får også bekreftet at det nå foreligger en avtale mellom Norge og Italia om utlevering av Krekar. Det er retten som avgjør om vilkårene for utlevering er oppfylt.

Krekar ble 30. oktober dømt til ett år og seks måneders fengsel for å ha kommet med drapstrusler mot kurderen Halmat Goran i et intervju med NRK. Krekar ble pågrepet i februar og har sittet i varetekt siden.

Les også: Krekar pågrepet i fengsel siktet for terrorplanlegging i Italia

- Kan ikke sendes ut med det første

Krekars advokat Brynjar Meling mener Krekar ikke kan sendes ut av landet med det første.

– Jeg registrerer at statsministeren allerede har gått ut og sagt at dette er en anledning til å bli kvitt Krekar, uttaler Meling til NTB.

Klokken 06.30 torsdag morgen fikk advokaten, som har representert Krekar i lang tid, kjennskap til at PST i samarbeid med italienske myndigheter pågrep Krekar natt til torsdag. Samtidig slo politiets beredskapstropp til mot to adresser i østlandsområdet. To personer er pågrepet, melder TV 2.

– Jeg håper denne saken går ordentlig for seg og at det ikke blir produsert falske bevis, slik som sist. Et langvarig samarbeid mellom norske og italienske myndigheter gir ikke nødvendigvis noen grunn til tillit, sier Meling.

Les også: Solberg ønsker samarbeid med Italia om Krekar

Meling opplyser om at Krekar kan sendes ut av landet på tross av at han er fengslet for en dom på ett år og seks måneder. Krekar satt i varetekt da han ble pågrepet natt til torsdag for å ha kommet med drapstrusler mot kurderen Halmat Goran i et intervju med NRK. Dommen fra 30. oktober vil bli anket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag