RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krekar varetektsfengslet i fire nye uker


Krekar med sin forsvarer Brynjar Meling i Oslo tingrett fredag.
Krekar med sin forsvarer Brynjar Meling i Oslo tingrett fredag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Krekar er i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire nye uker med brev- og besøkskontroll i påvente av at utleveringsbegjæringen fra Italia blir behandlet.

Italienske myndigheter hadde frist på seg til fredag for å be om en utlevering av Krekar, dersom han fortsatt skulle holdes fengslet. Torsdag kom bekreftelsen fra Justisdepartementet på at begjæringen er mottatt.

Begjæringen er ennå ikke oversatt til norsk, noe PSTs politiadvokat Signe Katrine Aaling mener er uproblematisk.

– Vi har bekreftelse fra Justisdepartementet på at begjæringen er mottatt, og at fristen dermed er ivaretatt. Så er det et nytt løp for å vurdere om vilkårene for utlevering er møtt, og oversettelsen blir et ledd i dette, sier hun til NTB.

Stoler ikke på Anundsen

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, mener det ikke holder at Justisdepartementet bekrefter at begjæringen er mottatt.

– Vi kan ikke legge til grunn noe som helst fra Justisdepartementet. Han har ikke tilstrekkelig tillit til justisministeren, som kommer fra et parti som har sagt at man i denne saken kan bryte menneskerettighetene, sier Meling.

– Gitt dette politiske spillet vil jeg oppfordre retten til å være svært kritisk til det som måtte komme derfra, sier Meling.

Meling stilte også spørsmål ved hvorfor Krekar ikke kan få se italienske myndigheters dokumenter i saken, all den tid norske medier har fått tak i kopier av materialet.

Tingrettsdommer Anne Margrete Katteland viste til vurderingene i tidligere kjennelser og konkluderte med at vilkårene for varetektsfengsling fortsatt er til stede.

Vil starte parti

Italienske myndigheter mener Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, leder en terrororganisasjon kalt Rawti Shax. Krekar benekter dette, og ba om å bli løslatt.

– Som jeg har bekreftet, Rawti er meg og jeg er Rawti. Det er ikke en organisasjon. Men jeg hadde ambisjoner om at dette kunne være en ideologi når folk møttes, og at det kunne blitt et offisielt politisk parti i Kurdistan, sier Krekar.

Gunnar Stavrum: Du er ingen mulla, Krekar

Han sier «Rawti Shax» betyr å bevege seg med bølgene, og forklarte retten hvordan dette er grunntanken bak ideologien.

– Det ville vært et parti som andre politiske partier i Kurdistan i Irak. Vi kunne dannet grupper for å bygge et demokratisk samfunn, og jeg kunne ledet en slik gruppe, sa Krekar. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere