En påstått radiotale fra Russland president Vladimir Putin som ble sendt på russisk radio mandag, var falsk og skyldtes et hackerangrep, ifølge Kreml.

Det statseide nyhetsbyrået RIA melder at en rekke radiostasjoner sendte talen. I talen skal Putin ha sagt at ukrainske styrker hadde tatt seg inn i de russiske regionene Kursk, Brjansk og Belgorod med hjelp fra Nato og USA.

Uavhengige russiske medier rapporterer at talen ble sendt til innbyggere i regionene Rostov, Belgorod og Voronezj, alle på grensen til Ukraina, i om lag 40 minutter.

Les også: Norske F35-fly rykket ut: Identifiserte flere russiske bombefly og jagerfly

Kreml hevder den er falsk

Ifølge mediene skal en person med svært lik stemme som Putin ha sagt at det er erklært unntakstilstand i de tre regionene, og at en landsomfattende militær mobilisering hadde begynt i Russland. I tillegg ble russere i grenseområdene bedt om å evakuere lenger inn i landet.

– Alle disse meldingene er fullstendig falske og resultatet av et hackerangrep. Kontrollen er gjenopprettet, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov mandag ettermiddag.

Myndighetene i Belgorod sier talen var en såkalt «deep fake» med mål om å «så panikk blant innbyggerne i regionen». AFP melder at talen fortsatt går sin seiersgang i sosiale medier.

Russland: Motoffensiv er slått tilbake

Natt til mandag hevdet det russiske forsvarsdepartementet at russiske styrker har stanset en ukrainsk storoffensiv sør i Donetsk-regionen.

I en uttalelse omtalt av Reuters heter det at Ukraina innledet offensiven søndag med seks mekaniserte infanteribataljoner og to stridsvognbataljoner.

– Fiendens mål var å bryte gjennom forsvarslinjene våre i det de mener er frontens mest sårbare sektorer. Fienden oppnådde ikke sine mål, den hadde ingen suksess, heter det i den russiske uttalelsen.

Disse opplysningene er ikke verifisert av uavhengige kilder.

Les også: Setter Russland i en skvis: – Akutt dilemma

(©NTB)