RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Krevde bilde av soldat utkledd som kvinne

Sist oppdatert:
- De spurte meg når jeg hadde mitt første anale samleie, oralsex, hva slags leker jeg lekte med som barn, sier soldaten.

(SIDE2:) I Tyrkia er det verneplikt for alle menn, såfremt de ikke har lidelser som hindrer dem i å avtjene militæret eller at de er homofile.

Men det er ikke lett å bevise at man er homofil, skriver BBC.

Ble bedt om å kle seg ut som kvinne
Ahmet er en homofil mann i 20-årene. Han fortalte at han var homofil så snart han fikk mulighet. Men han innså fort at det ikke holdt å fortelle om det.

- De spurte meg når jeg hadde mitt første anale samleie, oralsex, hva slags leker jeg lekte med som barn. De spurte om jeg likte fotball, om jeg gikk i kvinneklær eller brukte kvinneparfyme, sier han til den britiske avisen.

Mannen forteller at han er maskulin, og at han hadde tredagersskjegg da han møtte ledelsen.

- De fortalte at jeg ikke så ut som en normal homofil mann, sier han.

For å bevise legningen, krevde ledelsen bildebevis. Først ble han bedt om å vise et bilde av ham selv utkledd som kvinne - noe han ikke hadde. I stedet viste han dem et bilde av at han kysser en mann. Nå venter han på svar om hvorvidt dette er bevis nok. Svaret vil ikke komme før om et års tid.

Viste bilde av samleie
Ahmet er ikke den eneste soldaten som har måttet gi bildebevis på at han foretrekker menn. Homofile Gokhan ble innkalt til tjeneste på slutten av 1990-tallet. Han var redd for å bli mobbet av de andre soldatene, og ba om å få slippe tjenesten på grunn av legningen.

Gokhan ble også bedt om å vise bilder. Han var forberedt på at spørsmålet kunne dukke opp, og hadde med seg bilder av at han hadde sex med en mann.

- Ansiktet må være synlig. Og bildet må vise at du er den passive parten, sier han til BBC.

Han fikk frikortet, men er fortsatt redd for at hendelsen kan gi negative konsekvenser.

- Noen tok vare på bildene. De kan vise dem i byen min, til foreldrene mine, til slekten min, sier han.

Det tyrkiske forsvaret ville ikke svare på BBCs spørsmål, men en pensjonert general forteller at en homofil soldat ville skapt sosiale problemer i forsvaret. Grunnen til at de krever bildebevis, er at menn ikke skal kunne lyve på seg legningen for å slippe militærtjenesten.

Amerikansk soldat
Det er ikke bare i det tyrkiske forsvaret homofili får oppmerksomhet. For en måneds tid siden ble det gitt mye oppmerksomhet til et bilde av en amerikansk soldat som kysser sin mannlige kjæreste etter å ha tjenestegjort i Afghanistan.

I september 2011 ble forbudet mot homofili i det amerikanske forsvaret opphevet. Tidligere hadde homofile soldater måttet holde tett om legningen sin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere