RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krevde Facebook-bilde fjernet etter plastisk operasjon

(Privat/Facebook)
Sist oppdatert:
Barnehageassistenten la seg under kniven og publiserte resultatet på Facebook. Det endte med skriftlig advarsel fra arbeidsgiver.

28-åringen arbeider til daglig som pedagogisk medarbeider ved en privat barnehage i Hordaland. I oktober 2011 valgte hun å ta en silikonoperasjon, og tok deretter en ukes ferie. I løpet av denne perioden postet hun et bilde av seg selv, iført en utringet singlet, på sin personlige Facebook-side. Da kvinnen kom tilbake på jobb fikk hun klar beskjed, både skriftlig og muntlig, om å fjerne bildet.

Truet med oppsigelse
«Jeg er i dag gjort kjent med bildet du har lagt ut av deg selv på Facebook. Dette bildet er av en slik karakter at du bør fjerne det fra Facebook i og med at du har foreldre som venner», skriver personalsjefen.

Brevet avsluttes på følgende måte: «På nåværende tidspunkt opplever vi at du er mest opptatt av deg selv, og lite opptatt av å skape sol for andre. Brevet skal du anse som en skriftlig advarsel, og dersom din atferd ikke endrer seg vil det kunne få konsekvenser for ditt arbeidsforhold».

Har du tips eller innspill i forbindelse med denne saken? Tips meg på henrik.arneberg@nettavisen.no.

Barnehagearbeideren ønsker på grunn sin jobbsituasjon å være anonym, men forteller at hun reagerer på ordlyden i brevet og beskjeden om å anse det som en skriftlig advarsel. Hun forteller at flere av hennes kollegaer på arbeidsplassen støtter henne.

- Jeg hadde ikke sagt til mange på jobben hva jeg skulle, rett og slett fordi jeg ikke trodde det var nødvendig å informere om. Da operasjonen var gjennomført valgte jeg å ta på meg en fin utringet topp, knipset et bilde og la det ut på Facebook. Det var ikke noe upassende med bildet og jeg har ikke fått noen klager fra foreldre jeg har som venner på Facebook, sier hun til Nettavisen.

Overraskelsen var derfor stor da hun ble kalt inn på teppet hos barnehageledelsen og fortalt at de hadde mottatt flere klager i forbindelse med det publiserte bildet.

- Jeg fikk streng beskjed om at det måtte slettes. I løpet av møtet ble jeg fortalt at den skriftlige advarselen kom fordi jeg hadde tatt operasjonen uten å gi beskjed, og deretter lagt ut et bilde på Facebook, sier hun.

- Barnehagen bommer
Advokat Jon Wessel-Aas i Advokatselskapet Bing Hodneland mener ledelsen i barnehagen bommer fullstendig når de ber 28-åringen fjerne et privat bilde fra sin private Facebook-profil.

- Slik denne saken er beskrevet så virker dette som et håpløst utspill fra arbeidsgivers side. Arbeidsgiver kan ikke legge seg opp i hvem du som arbeidstaker har som venner og kontakter i privatlivet. Arbeidsgiver har i utgangspunktet heller ingen rett til å legge seg opp i hva du ytrer deg om på fritiden eller hva du har lagt ut om deg selv, sier han og legger til:

- Dersom du har taushetsplikt eller lignende, kan du selvfølgelig ikke bryte den, men her er det snakk om en barnehageansatt som har barnehageforeldre som venner på Facebook. Det er heller ikke snakk om bilder eller ytringer som har noe med arbeidet å gjøre, sier han.

Wessel-Aas mener derfor at arbeidsgivers krav om å fjerne bildet er åpenbart uberettiget.

Ønsket tilrettelegging
I den skriftlige advarselen Nettavisen har fått tilgang til, står det at den 28 år gamle kvinnen etter inngrepet spurte om tre ukers tilrettelegging, fordi hun ikke kunne løfte tungt etter operasjonen. Dette mener barnehagens personalsjef er utenfor arbeidsgivers ansvar.

«Når du har hatt en kosmetisk operasjon ber du om tilrettelegging i tre uker fremover da du ikke kan løfte. Som kjent er kosmetiske operasjoner utenfor arbeidsgivers ansvar. Det tar vi på egen kappe. Når du velger å gjøre dette utenom ferier, så må du selv ta ansvar for situasjonen», står det i brevet.

Ifølge informasjonssjef Øyvind Lind-Fossen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er det folketrygden som styrer hvorvidt arbeidstakere har rett til sykepenger eller tilrettelegging på arbeidsplassen.

- En ansatt som er arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom har rett til sykepenger. Noen tilfeller er imidlertid unntatt, dette gjelder blant plastiske operasjoner. Ved arbeidsuførhet i forbindelse med et kosmetisk inngrep ytes det sykepenger bare hvis inngrepet er medisinsk begrunnet. En slik begrunnelse må dokumenteres med legeerklæring, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere