RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krevende vaskejobb går mot slutten ved Taj Mahal


UNDERVERK: Taj Mahal.
UNDERVERK: Taj Mahal.
Sist oppdatert:
Indiske myndigheter jobber med å finne ut hvordan de trygt kan sende rengjørere opp på den majestetiske, men sarte kuppelen på Taj Mahal.

Vaskejobben har pågått i over to år, og det er første gang i sin 369 år lange historie at det verdensberømte indiske mausoleet får seg en storrengjøring. Tidligere var regnet nok til å holde marmoren ren, men de siste 25 årene har luftforurensningen ført til at det var nødvendig å gå mer drastisk til verks.

– Du kunne se at det hele hadde gulnet. Steder der regnet ikke kom til var det sågar begynt å bli svart, sier arkeologen Bhuvan Vikrama, som har oppsyn med arbeidet.

Bambusstillas

Rengjøringen har skjedd ved at det er smurt leire på marmoren, en leire som også brukes i skjønnhetsmasker, for å fjerne den gule misfargingen. Stillaset arbeiderne har brukt for å komme til på vegger og minareter er altfor tungt og stivt til å bruke på kuppelen, forklarer Vikrama. Han forteller at bambusstillas ble brukt i forbindelse med restaureringsarbeid på 1940-tallet.

Det er ventet at det vil ta rundt ti måneder å gjøre ren kuppelen. Arbeidet, som er anslått koste en halv million dollar, starter til neste år og skal etter planen være ferdig i 2019. Planene har ført til at en reiseguide anbefaler folk å ikke besøke Taj Mahal neste år.

– Med mindre din drøm om Taj Mahal inkluderer å bli fotografert foran en kuppel smurt inn med gjørme og dekket av stillas, kan det være like greit å vente til tidligst 2019, skriver Fodor's Travel. Vikrama parerer med å si at turistene også burde sette pris på at det gjøres en skikkelig innsats for å bevare monumentet.

Til minne om kona

Mellom 7 og 8 millioner turister fra inn- og utland besøker Taj Mahal hvert år. Folk lokkes til Agra både av den storslåtte arkitekturen og kjærlighetshistorien bak. Det blendende hvite praktbygget ble oppført av mogulen Shah Jahan som et mausoleum for hans kone Mumtaz Mahal.

Etter at mogulen ble avsatt av sønnen Aurangzeb, tilbrakte han de siste årene av sitt liv i husarrest – med utsikt til sin elskede kones gravmæle.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere