Gå til sidens hovedinnhold

Krever 10 måneders fengsel for eksdommer: - En grotesk atferd

Aktor Anders Strand la tirsdag ned påstand om 10 måneders fengsel for den 71 år gamle tidligere tingrettsdommeren som er tiltalt for to seksuelle handlinger mot mindreårige barn.

Påtalemyndigheten vil at den 71 år gamle tidligere tingrettsdommeren skal dømmes til 10 måneder i fengsel. Denne dommen mener påtalemyndigheten skal komme i tillegg til den tidligere dommen på åtte måneders fengsel, hvorav fire måneder betinget.

Påtalemyndigheten mener altså at mannen må ha strengere straff for disse to tilfellene, enn de tilfellene han tidligere er dømt for.

Mannen er denne gangen tiltalt for å ha befølt to åtte år gamle jenter utenfor en barneskole i Oslo. Dette skjedde samtidig som mannen ventet på at ankebehandlingen i en tidligere overgrepssak skulle komme opp i lagmannsretten.

- Vi får høre at ingen dommer ved sine fulle fem ville gjøre dette. Heller ingen rørlegger ville gjøre det. Man trenger ikke å være jurist for å skjønne at dette er feil, sa aktor Anders Strand i tirsdagens prosedyre.

Han poengterte at 71-åringen helt siden 2011 hadde fått sterke insentiver til å slutte å forfølge sine selvdestruktive drifter, men at han hadde fortsatt å oppsøke og beføle små jenter.

I 2014 ble han dømt for ved tre ulike anledninger å ha befølt mindreårige jenter. Han ble da også dømt for å ha chattet om seksuelle ting med jenter han trodde var mindreårige.

- Modusen er den samme. Man kjenner igjen spørsmål «om hun likte det», «om det kilte», og godteri, sa Strand.

- Det var helt uvirkelig. Det har vært et helvete i disse fire årene. Et mareritt. Det er ikke slik pappa er. Jeg kjenner ham ikke igjen i måten han blir fremstilt på, sa mannens ene datter i vitneboksen før aktor la ned sin påstand.

Sterke bevis

Tingrettsdommeren er denne gangen tiltalt for to tilfeller av seksuell handling mot åtte år gamle barn. Begge tilfellene skal ha skjedd ved en barneskole i Oslo i området der mannen bor. Der skal han ha befølt to åtte år gamle jenter utenpå klærne.

Jentene kjente igjen mannen i fotokonfrontasjon, og husket også navnet på tiltalte og hunden han gikk tur med. I tillegg ble DNA, som matcher med 71-åringens DNA, funnet på jentene klær.

De to tilfellene skjedde mens mannen ventet på den endelige dommen i den første saken mot ham.

Aktor Strand ser sakene i sammenheng med de tidligere tilfellene av overgrep mot mindreårige som tiltalte er domfelt for, og et tilfelle fra 2001 som han ikke ble tiltalt for fordi forholdet er foreldet.

- Modus

Den nå 71 år gamle tidligere tingrettsdommeren ble da dømt til fengsel i åtte måneder for tre tilfeller av seksuell handling mot mindreårige jenter, samt for å ha chattet med jenter han trodde var mindreårige. Fire av de åtte månedene ble gjort betinget fordi etterforskningen hadde tatt lang tid.

Man kjenner igjen spørsmål om "hun likte det", "om det kilte", og godteri

Les egen sak: Tidligere tingrettsdommer dømt for overgrep

Aktor Strand påpekte at modus i denne saken er lik de sakene mannen tidligere er dømt for.

- Man kjenner igjen spørsmål om "hun likte det", "om det kilte", og godteri

Nekter straffskyld

Forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen ber om at 71-åringen blir frifunnet, fordi det ikke er bevist om det var tiltalte som oppsøkte de to åtte år gamle jentene, eller om det var en person som utga seg for å være tiltalte.

Han har sittet 4,5 måneder i varetekt og det er nok

Han påpekte at DNA-funnet ikke er en fullverdig profil, og at dette materialet også kan ha tilhørt andre personer.

Bakke Hansen mener også at hvis 71-åringen blir domfelt for de nye tilfellene, så har han uansett sonet nok da han i dag har sittet flere måneder i varetekt.

- Han har sittet 4,5 måneder i varetekt og det er nok. Hvis dette har skjedd så er det en personlig tragedie. Jeg opplever at dette er å sparke en person som ligger nede. Nok er nok, sa Bakke Hansen.

Første tilfelle i 2001

Påtalemyndigheten mener derimot at mannen i mange år har latt seg styre av sine lyster, og forgrepet seg mot mindreårige barn. Det første tilfellet som har blitt behandlet i retten, skjedde allerede i 2001. Da hadde han med en 12 år gammel venn av familien på tur. Han overnattet i samme seng med denne jenta.

- Særlig fra saken i 2001, en 12 år gammel jente, i et fremmed land med mennesker rundt seg som hun kjenner, i seng med tiltalte, så blir hun befølt. Det er grotesk atferd, sa aktor Anders Strand i tirsdagens prosedyre. Domstolen har tidligere konstatert at denne handlingen skjedde, men fordi saken er foreldet så har han aldri blitt dømt for dette tilfelle.

Det var helt uvirkelig. Det har vært et helvete i disse fire årene

Barna vitnet

Tirsdag vitnet også mannens barn i Oslo tingrett. De kan ikke forstå at deres far kan ha gjort det han nå er tiltalt for, og tidligere er dømt for.

- Det var helt uvirkelig. Det har vært et helvete i disse fire årene. Et mareritt. Det er ikke slik pappa er. Jeg kjenner ham ikke igjen i måten han blir fremstilt på.

-Pappa har hatt et yrke som gjorde at dette var sjokkartet. Han har alltid vært sin rolle som dommer veldig bevist. Det har vært veldig viktig for ham å oppføre seg ordentlig. Ikke kjøre for fort. Alltid opptre etter loven, sa den andre datteren.

Begge fortalte at de eller venninnene aldri har opplevd uanstendige seksuelle tilnærmelser verken mot dem eller venninnene.