Krever 10 prosent avgiftshopp på alkohol

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Et krav om å øke alkoholavgiftene med 10 prosent møter skepsis hos politikerne, faktisk også i KrF.

30.08.10 13:22

Actis mener at tiden er overmoden for å øke alkoholavgiftene her i landet, og foreslår en økning på 10 prosent i det kommende statsbudsjettet.

– Alkoholavgiftene har ikke blitt endret siden 2003, annet enn justeringer for generell prisstigning, konstaterer generalsekretær i Actis, Anne-Karin Kolstad overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Motstanden synker

Hun lener seg også på en undersøkelse fra Skattebetalerforeningen i sommer, som viser at et stort flertall mener at alkoholavgiftene er passe eller for lave. Motstanden mot alkoholavgiftene har sunket hvert år siden 2006, ifølge Skattebetalerforeningens årlige undersøkelser. De aller fleste (48) prosent mener uansett at avgiftene på alkohol er passe.

– Jeg merker en klimaendring når det gjelder alkoholavgiftene både blant folket og i det politiske miljøet. Det regner jeg med at de rødgrønne har fått med seg i budsjettarbeidet. Det er heller ikke lett å få folk til å si at avgifter bør økes. Men hvis man spør folk om de vil ha billigere sprit eller billigere barnehager, er nok svaret gitt, sier Kolstad.

Nabolandene øker Ved behandlingen av årets budsjett var det for første gang på svært lenge ingen forslag i Stortinget om å redusere alkoholavgiftene. Det ligger videre an til avgiftsøkninger i både Danmark og Sverige.

– Mens alkoholavgiftene har stått stille, har alkoholforbruket økt betydelig. Forskning viser at alkoholavgifter er blant de viktigste virkemidlene for å redusere alkoholforbruket. Folks kjøpekraft har økt betydelig mer enn den prisjusteringen som har blitt gjennomført, fastslår Kolstad.

Negative politikere

Per Arne Olsen (FrP) rister på hodet av forslaget.

– I år har vi satt rekord i grensehandel og smuglerbeslag. En økning i alkoholavgiften, som allerede er svært høy i europeisk sammenheng, vil ytterligere forsterke dette. FrP vil ikke akseptere en slik økning. Det er ingen løsning å øke prisene, slik at det illegale markedet får enda større grobunn gjennom hjemmebrenning og smugling, sier Olsen til ANB.

Til og med KrFs Hans Olav Syversen er skeptisk.

– Vi bør heller vurdere en moderat økning. En for sterk økning kan skape unødige reaksjoner, og ødelegge for den gode konsensus vi har hatt for alkoholavgiften i befolkningen, frykter Syversen.

Han mener fem prosent er en passe økning, og han mener de økte inntektene for staten bør gå til noe positivt, som å senke momsen på frukt og grønt.

Høyres Arve Kambe er på linje med folk flest, og mener avgiftene på alkohol nå er akkurat passe. (ANB)

Tekst til bilde nr 20100829-018: Generalsekretær i Actis, Anne-Karin Kolstad, vil ha avgiftshopp på alkohol. (Foto: Terje Pedersen, ANB)

Om Actis

* Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan er en paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoner og sammenslutninger innen rus- og avhengighetsspørsmål.

* Samarbeidet omfatter alkohol-, spill-, og narkotikapolitiske organisasjoner innen forebygging, behandling og ettervern.

* Actis er en fortsettelse av det tidligere Avholdsfolkets Landsråd.

* Ved lansering av Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan sluttet ti nye organisasjoner seg til felleskapet, og Actis representerer nå 26 organisasjoner.

(Kilde: Actis/ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag