RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever 3,4 millioner

Foto: Veigård, Erik (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Steinar Bastesen krever 3,4 millioner i erstatning fra staten etter at han i 2006 mistet adgang til torske- og sildefiske. Tirsdag møtes partene i Oslo Tingrett.

Det er firmaet Alu Safe AS, hvor Bastesen er daglig leder og styreformann, som krever millionbeløp etter det de hevder er feil saksbehandling. Bastesen selv mener han har en god sak, og har ikke tenkt å gi seg før han får det han mener han har krav på.

– Hvis jeg taper kommer jeg til å anke, og det samme gjør sikkert staten, så dette kan ta tid, sier den tidligere fiskeren til Helgeland Arbeiderblad.

Mistet fiskeriadgangen
Stridens kjerne er adgangen til å drive fiske etter torsk og Norsk vårgytende sild (NVG-sild), som Steinar Bastesen mistet og fikk tilbake i 2006. Steinar Bastesen har ifølge påstanden hatt et fangsttap på båten Morild på mellom fire og åtte millioner som følge av saksbehandlingsfeilen.

Adgangen til fiske gis etter deltakerloven, og man må ha fiske som hovedaktivitet for å stå på blad B i fiskermanntallet. Bastesen fikk dispensasjon fra dette mens han satt på Stortinget i perioden 1997-2005.

Da han sluttet som stortingsrepresentant og skulle tilbake til fiskeryrket omgjorde Fiskeridirektoratet dispensasjonen de tidligere hadde gitt, med det resultatet at Bastesen sto uten tillatelse til å drive fiske. Han klaget på avgjørelsen i Fiskeridepartementet, og vant fram.

Bastesen ber nå om en erstatning på 3,4 millioner pluss renter, beregnet ut fra de tap han hadde på å stå uten fiskeriadgang ni måneder i 2006.

Tilbakeholdt informasjon
Ifølge hovedpersonen selv har han vært snill med staten.

– Jeg hadde også rettigheter til å fiske sei og makrell, men de krever jeg ingenting for, sier Bastesen. Erstatningssummen er regnet ut fra de kvotene Bastesens båt Morild hadde, og gjennomsnittsverdien på torsk og NVG-sild i 2006.

Da Bastesen fikk brevet om at fiskeadgangen var trukket tilbake reagerte han med vantro.

– De hevdet at jeg hadde tilbakeholdt informasjon. Hadde de lest sine egne papirer hadde de skjønt at det ikke stemmer. Staten må gjerne drive ap med folk for min del, men da må de også gjøre opp for seg etterpå, sier den pensjonerte stortingsrepresentanten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere