RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever å få se HRS-rapporten

Amal Aden og Audun Lysbakken
Amal Aden og Audun Lysbakken Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Hege Storhaug og Amal Aden vil se HRS-rapporten, men IMDi sier det ikke fins noen rapport. Les hele rapportutkastet!

Undersøkelsene av den statsstøttede stiftelsen Human Rights Service (HRS) startet i fjor sommer. Klassekampen skrev da: «Uro i regjeringen for HRS-kritikk: HUITFELDT PÅ KRISEMØTE OM STORHAUG». Årsaken til uroen var en rekke anklager fra den somaliskfødte forfatteren Amal Aden rettet mot HRS - der Aden i en periode var ansatt. Anklagene gikk på at HRS skal ha brukt press, trusler, manipulering og avlytting i forbindelse med stiftelsens arbeid, samt at HRS skal ha betalt kilder. Anklagene fikk ifølge Klassekampen «alarmen til å gå i regjeringskvartalet».

Anklagene var tema på møter i to departementer - det som da var Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) og Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Tidligere statssekretær Libe Rieber-Mohn (Ap) ba Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om å undersøke påstandene.

Torsdag i forrige uke konkluderte IMDi slik - i form av en pressemelding: «IMDi har gjennomgått de opplysninger som foreligger i saken. IMDis vurdering er at opplysningene ikke gir grunnlag for krav om tilbakebetaling av tilskudd som HRS tidligere har mottatt fra IMDi i perioden 2006-2009

- Vi ønsket full granskning
Hege Storhaug, som er informasjonsansvarlig i HRS, sier at de ikke er fornøyd med resultatet av IMDis granskning av Adens anklager - på tross av at HRS slipper å tilbakebetale statsstøtten de har mottatt. HRS har hele tiden avvist at Adens påstander er sanne.

- Både vi og offentligheten ble i klare ordelag i fjor sommer forespeilet en full granskning av anklagene. Og rapporten ble bebudet oss både skriftlig fra IMDi i år, der vår dokumentasjon skulle inkluderes, samt i media før påske. Noen, enten i IMDI eller det kan være statsråd Audun Lysbakken i Barne- likestilling og inkluderingsdepartementet (BLD), ser at det ikke er noe å ta oss på. Og da blir det ingen rapport. Om de hadde funnet noe å ta oss på, så ville den varslede rapporten ha foreligget. De ønsker nemlig å stanse HRS, sier Storhaug.

- Hvorfor det?

- Det er blant annet snakk om et politisert byråkrati. Den multikulturelle venstrefløyen er tungt representert i IMDi og BLD, en fløy som skjønnmaler innvandringen heller enn å ta på alvor de store utfordringene den medfører. HRS har fått betydelig gjennomslag på saker om kjønnslemlestelse og henteekteskap. Vi driver også en verdikamp i forhold til islam som anses som kontroversielt. Byråkratiet opplever at vi har for stor politisk innflytelse, sier Storhaug.

- Sitter på en rapport
Før jul i fjor fikk HRS tilsendt et rapportutkast fra IMDI og bedt om å komme med tilsvar. Tilsvaret fra HRS kan du lese her på stiftelsens hjemmeside.

Herkan du lese IMDIs rapportutkast.

I e-poster til HRS, som Nettavisen har fått tilgang til, refererer saksbehandlerne i IMDI stadig til en rapport. Rådgiver Ingrid Mohn IMDI skriver i e-post 12. februar i år: «Som tidligere presisert vil vil den endelige rapporten også inneholde IMDIs vurderinger/konklusjon.»

24. februar skriver Mohn: «Vi bekrefter å ha mottatt materialet, og har nå lest HRS sitt innspill. Vi ønsker å ha dette som et vedlegg til rapporten som oversendes BLD. Deler av innspillet kan også med fordel tas direkte inn i rapporten, og da med henvisning til vedlegget. Vi anser med dette at vi har mottatt det materialet som HRS mener er relevant. IMDi tar sikte på å ferdigstille saken i løpet av kort tid.»

- Lysbakken sitter på en rapport, det går jo helt klart fram av disse e-postene. Men om den ligger i søppelbøtta eller er gjemt i et skap, det vet vi ikke. Når regjeringen ber om at noe skal granskes, og deretter får en rapport som legges i en skuff - det er ikke en rettsstat verdig. Vi krever at rapporten offentliggjøres. Hvis Audun Lysbakken har stoppet rapporten fordi han ikke likte innholdet, bør han gå av umiddelbart. Vår rettsstat trenger ikke politikere som unndrar sannheten, sier Storhaug.

«I dårlig selskap»
På spørsmål om hva statsråd Audun Lysbakken (SV) skulle ha imot HRS, så viser Storhaug til Lysbakkens egen blogg «Rett venstre!». Under tittelen «I dårlig selskap» skrev Lysbakken dette om HRS og Storhaug i oktober 2008. Bakteppet for blogginnlegget var forslaget om underlivssjekk for å motvirke kjønnslemlestelse:

«Jeg liker ikke prosjektet til Hege Storhaug. Hun svartmaler stadig det flerkulturelle samfunnet, og integreringen i Norge. Hun generaliserer og skaper et fiendebilde av muslimer i Norge som jeg mener er både misforstått og farlig. Hun sier hun jobber for kvinnefrigjøring, men i mangt og mye løper hun Fremskrittspartiets ærend, det mest reaksjonære partiet i likestillingspolitikken.»

Og videre:

«Dessverre gjør Storhaug og hennes meningsfeller det vanskeligere å få gjennomslag for slike forslag. Fordi de blir tolket inn i den fremmedfiendtlige konteksten som hun vanligvis opptrer i.»

«Min tur over Grønland»
Inkluderingsminister Lysbakken har flere ganger opptårdt offentlig sammen med Amal Aden. 9. november i fjor spaserte de to sammen på Grønland i Oslo, fulgt av et reportasjeteam fra VG. I bloggen sin, under tittelen «Min tur over Grønland», skrev Lysbakken etterpå:

«Venstresiden skal ikke være redd for å framheve kvinner som Amal Aden, selv om hun er kontroversiell blant mange med samme bakgrunn.»

1. februar presenterte Lysbakken Kvinnepanelet 2010, der Aden var en av 31 kvinner i panelet. Men allerede 13. mars kunne Klassekampen fortelle at Aden trakk seg fra panelet, i protest mot at Lysbakken somlet med HRS-saken.

- Jeg synes initiativet er bra og har stor respekt for kvinnene som deltar. Men det jeg lurer på er hva Audun Lysbakken kommer til å gjøre med det han får, når han ikke klarer å avgjøre en enkel sak som HRS-saken, sa Aden til Klassekampen da.

- Forsvinner i byråkratiet
Advokat John Christian Elden, som representerer HRS, er også kritisk til at resultatet av IMDIs undersøkelser ikke har blitt offentliggjort.

- Det er underlig at en rapport som frifinner HRS forsvinner i byråkratiet samtidig som de greier å lekke til media en liten del av rapporten. Og denne delen av rapporten kritiserer feilaktig HRS for å ta opp en samtale med den som anklager dem på bånd, sier Elden til Nettavisen.

Han sier at det ikke er lovbrudd å ta opp samtaler man selv deltar i for å sikre bevis på best mulig måte, slik HRS gjorde i forhold til Amal Aden.

- HRS har tilbakevist de fremsatte anklager og skal regnes som frifunnet. Det er punktum i denne saken. Mange i media bør gå i seg selv og vurdere om de har foretatt en forhåndsfordømmelse av HRS, sier Elden.

- Lysbakken er feig
Amal Aden sier til Nettavisen at også hun var sikker på at det villle komme en rapport om HRS. Hun forteller at hun ikke hadde noen innsigelser mot rapportutkastet hun fikk tilsendt.

- Ja, det tok lang tid og jeg trodde det skulle jobbes videre med saken. Jeg har ikke ord for det. Det er synd at vi har et land der det fungerer sånn, at ingen tar avgjørelser, sier Aden.

- Du ønsket at rapporten skulle publiseres?

- Ja. selvfølgelig.

- Hege Storhaug sier at hun tror Audun Lysbakken ikke er interessert i å offentliggjøre rapporten, fordi han er kritisk til HRS. Hva tror du om det?

- Jeg vil heller konsentrere meg om friske mennesker enn Hege Storhaug. Hun er syk. Alt tyder på at hun trenger hjelp. Jeg ønsker henne god bedring. Lysbakken er feig, men det er lite jeg kan gjøre med det. Jeg har gjort det jeg kan gjøre i forhold til denne saken, sier Aden.

- Ikke hensiktsmessig
Bjørn Holden, leder for Analyse og tilskudd i IMDi, skriver i en e-post via IMDis informasjonstjeneste at det ikke fins noen rapport om HRS.

- IMDi har ikke utarbeidet en rapport. I den fasen av arbeidet der IMDi innhentet saksopplysninger laget vi en oppsummering av faktagrunnlaget i saken som hadde form som et delutkast til en rapport. Denne ble oversendt partene for kommentar. Etter en samlet gjennomgang av alle dokumentasjon i saken, var det vår vurdering at det for vårt formål ikke var hensiktsmessig å utarbeide en rapport, skriver Bjørn Holden.

- Har purret
I en e-post til Nettavisen formidlet av BLDs kommuikasjonsenhet sier Lysbakken at han ikke har sett rapportutkastet IMDi har skrevet og sier det ikke har vært kontakt mellom ham og IMDi om HRS-undersøkelsen.

- IMDi ble i 2009 bedt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet om å besvare Amal Adens henvendelse til departementet om Human Rights Service (HRS). IMDi har gjennomgått de opplysninger som foreligger i saken. Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har aldri bedt Integrerings- og mangfoldsdirektoratet om å utarbeide noen rapport i denne saken. Mitt embetsverk har purret IMDi på fremdrift i saken. Departementet har ikke sett den oppsummering av faktagrunnlaget som IMDi oversendte partene. Embetsverket har etter forespørsel fra IMDi formidlet kontakt med regjeringsadvokaten, da direktoratet oppga at de hadde behov for juridisk bistand. Saken er håndtert etter helt vanlige regler mellom departement og direktorat, skriver Lysbakken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere