*Nettavisen* Nyheter.

Krever å få utbetalt skattepengene før

Foto: Børge Sandnes

Estland: To dager. Norge: Flere måneder. Frp-politiker krever svar.

14.05.12 15:32

- Jeg kan ikke forstå hvorfor det tar opp til syv måneder fra vi har levert selvangivelsen til Skatteetaten er ferdig med å behandle den og vi endelig får penger til gode utbetalt, sier stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen Jørund Rytman til NA24.

I Norge er fristen for levering av selvangivelsen som kjent 30. april. Første skatteoppgjør kommer i år mandag 25. juni. Fra siste uken i juni blir det løpende oppgjør frem til onsdag 17.oktober.

- Penger på konto etter 2-3 dager
De som havner i juni-oppgjøret får eventuelle penger tilbake litt over to måneder etter levering av selvangivelsen, mens de som havner i oktober-oppgjøret må vente i mer enn syv måneder fra innlevering til eventuelle penger til gode er på konto.

- Andre land har langt raskere behandling. Ta Estland for eksempel. Her får skattebetalerne eventuelle skattepenger til gode på konto bare 2-3 dager etter at selvangivelsen er levert. Er det noen vesentlige forskjeller mellom håndteringen av skatteoppgjør i Norge og andre land som tilsier at Norge skal ha så mye lengre behandlings- og tilbakebetalingstid, spør Rytman.

Krever svar fra finansministeren
Fredag 11. mai tok han opp saken i Stortinget via et skriftlig spørsmål til finansminister Sigbjørn Johnsen. Ifølge Stortingets regler må Johnsen svare på spørsmålet innen seks dager.

Rytmans viser i spørsmålet sitt til OECDs Comparative Information Series (CIS) av 2011.

OECD-oversikten viser at skattytere i Australia, Canada og USA får sitt oppgjør og eventuell utbetaling i hovedsak 10 arbeidsdager etter innlevering.

- Australia behandlet i 2009 96 posent av alle selvangivelsene og utbetalte penger til gode innen 10 arbeidsdager etter levering. I Canada var de ferdig med behandling og utbetaling på samtlige skatteoppgjør på under to uker. Estland er allerede nevnt, sier Rytman.

- For komplisert skattesystem
Han tror noe av årsaken til forskjellene i behandlingstid skyldes at det i en del land, som Norge, er mindre beløp det er snakk om.

- Det legges derfor ikke samme trykk på hurtighet. Dette er imidlertid ingen god begrunnelse for å holde tilbake skattyternes penger, sier Rytman til NA24.

Ifølge Rytman kan en annen forklaring være at skattesystemet i Norge er for komplisert.

- Selv de ansatte i Skatteetaten sliter med å forstå alt. Bare boka Lignings ABC er jo på over 1600 sider! Og til tross for at flesteparten av skatteyterne i Norge nå leverer selvangivelsen elektronisk, og de som ikke har noen endringer ikke engang trenger å sende inn selvangivelsen. Vi må heller ikke glemme at Stortinget har styrket Skatteetaten med store bevilgninger i flere år, så man burde nå forvente en mer slagkraftig og effektiv Skatteetaten, sier en oppgitt FrP-finanspolitiker til NA24.

Også våre naboland, Danmark og Sverige er kjappere en de norske byråkratene, ifølge Rytman.

- I Danmark får man som hovedregel pengene tilbake innen én uke. I Sverige er første utleveringsdato 3. juni.

Gjeldsnedbetaling
- Hvorfor er det viktig med kjappere behandlingstid?

- Noen skatteytere sitter med kredittkortgjeld som de gjerne de skulle ha betalt, men i verste fall må betale høye renter mens man i verste fall må vente til oktober. Andre vil kanskje foretrekke å investert pengene som gir en høyere rente enn det Staten gir i påvente. Det er uansett helt feil at den rike norske staten skal holde igjen skattepengene på denne måten, sier en irritert Rytman til NA24.

Fundamentale forskjeller
Skatteteetaten slår tilbake overfor Rytman via NA24 og peker på en vesentlig forskjell i skattebehandlingssystemet.

- Hovedårsaken til at de nevnte landene har et raskere skatteoppgjør, er nok at deres skattesystem er basert på et prinsipp om at skattyter selv har ansvaret for å beregne riktig skatt. Det innebærer at det ikke gjennomføres likningsbehandling. Hovedansvaret legges på skattyter, noe som for eksempel i USA har ført til at de aller fleste skattytere er avhengig av å kjøpe privat skatterådgiving for å sikre seg mot feil. Skattyters egne opplysninger legges automatisk til grunn for skatteoppgjøret. Eventuelle tilgodebeløp blir betalt ut etter kort tid, så fremt man ikke blir tatt ut til kontroll, opplyser avdelingsdirektør Øivind Strømme i Skattedirektoratet.

Han understreker at behandlingen av selvangivelsen er en sentral del av det norske skattesystemet.

- På den ene siden kontrollerer vi skattyters opplysninger om fradrag og andre forhold. På den andre siden skjer det en rettighetskontroll. Det vil si at vi foretar kontroller for å forsikre oss om at skattyter får fradrag de har krav på, men som de selv ikke har ført opp. Glem ikke at ved Skatteetatens behandling av selvangivelsen i fjor gjorde vi endringer til skattyters fordel tilsvarende 3, 2 milliarder kroner, sier Strømme.

Vil øke farten
De siste par årene har Skatteetaten hatt flere skatteoppgjør utover sommeren slik at de som ikke får skatteoppgjøret sitt i juni, slipper å vente til oktober.

- Dette er noe vi vil jobbe videre med. På lengre sikt ser vi for oss et raskere skatteoppgjør for alle. Det er imidlertid mange hensyn å ta; blant annet kreves endringer i regelverk og likningsbehandling, sier Strømme.

Finansdepartementets informasjonsavdeling opplyser til NA24 at det ikke kan kommentere saken før svar er avgitt Stortinget.

- Svaret vil bli offentliggjort på både våre og Stortingets nettsider når det er sendt, sier informasjonsrådgiver i Finansdepartementet Kaja Rynning Moen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.