USAs tidligere president George W. Bush innrømmet i sin nye bok «Decision Points» at han godkjente tortur av terrormistenkte i kjølvannet av terrorangrepene i 2001.

Amnesty International har i en årrekke krevd at amerikanske myndigheter etterforsker Bush for sin rolle i bruken av tortur.

Men så langt er det ikke opprettet noen amerikansk etterforskningssak mot Bush.

- Bør etterforskes i Norge
kunngjør Amnesty i en uttalelse at de vil kjempe for at Bush blir etterforsket i alle land han reiser til, inkludert Norge.

- Dette er jo en naturlig følge av den torturen amerikanerne begikk mens Bush var president. Han har jo i etterkant i biografien sin sagt at han godkjente at waterboarding (såkalt vanntortur) skulle brukes. Dette er grove forbrytelser i henhold til internasjonal rett, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Det er helt klart at han må straffeforfølges. Vi mener at alle land som har ratifisert torturkonvensjonen forplikter seg til å anholde ham dersom han besøker deres land, sier han.

- Så han bør arresteres av norsk politi dersom han besøker Norge?

- Ja, helt klart. Norske myndigheter har ratifisert torturkonvensjonen, og vi mener Norge er pliktig til å straffeforfølge ham, sier han.

- Må være troverdige i sin kritikk
Mange afrikanske land har fremmet mye kritikk om at verden er mest opptatt av å ansvarliggjøre afrikanske statsledere for deres forbrytelser mot menneskeheten, og at mange vestlige statsledere således slipper unna.

Egenæs påpeker at dersom internasjonal strafferett skal ha noe troverdighet, må også vestlige ledere bli straffeforfulgt for sine forbrytelser.

- Hvis vestlige stater skal være troverdige i sin kritikk av særlige stater i sør, så kan de ikke være beskyttende av en amerikansk president. Norske myndigheter kan ikke sky unna ansvaret selv når det er snakk om en tidligere amerikansk president, sier han.

Les også: Bush: - Jeg blir kvalm

Amnesty understreker at det eksisterer et omfattende bevismateriale i memoarene til Bush, som er grunnlag nok til å anholde den tidligere presidenten. I tillegg har Bush kommet med en rekke innrømmelser på amerikansk TV.

- Her er det en egenerklæring hvor han sier han har autorisert bruken av waterboarding, sier Egenæs.

Les også: - Dette avverget angrep i London

Avlyste tur til Sveits
Bush skulle etter planen reise til Sveits førstkommende lørdag i forbindelse med sin egen boklansering. Men reisen ble avlyst i siste liten. Den angivelige årsaken for avlysningen skal være frykt for demonstrasjoner.

Men Amnesty hadde i forkant av reisen oversendt en utredning til den sveitsiske statsadvokaten med informasjon, som organisasjonen mener er tilstrekkelig til å pågripe Bush i henhold til FNs torturkonvensjon.

Konvensjonen er ratifisert av 147 land, og forplikter stater til å straffeforfølge forbrytelser som er begått i sitt eget og andre land.