*Nettavisen* Nyheter.

Krever at ministeren tar affære i portosaken

Politikere fra SV og SP krever at Samferdselsministeren gjør noe med de nye portotakstene for aviser som Posten innfører om få år.

20.06.08 11:03

Norske aviser og blader frykter for de nye takstene som Posten har fått tillatelse til å innføre innen januar 2006.

Til sammen kan dette bety 100 millioner kroner ekstra for en hardt presset avisbransje, det har Mediebedriftenes Landsforening regnet ut. For små aviser kan en utgiftsøkning på bare noen hundre tusen kroner bety forskjell på liv og død. Derfor har avisbransjen krevd at noe må gjøres.

Nå tar flere politikere opp saken i Stortinget.

Senterpartipolitiker Jorunn Ringstad spør samferdselsminister Torild Skogsholm hva hun vil gjøre overfor Posten når en ser konsekvensen av hva den varslede økningen får å si for de små avisene.

- Hvem skal ta ansvaret for at mediemangfoldet av lokalaviser skal kunne overleve? Undrer hun.

- For mange av lokalavisene vil dette få så store økonomiske konsekvenser at de ikke lenger har økonomi til å opprettholde driften. Dette får store ringvirkninger, blant annet for små lokale trykkeri, hevder hun i et spørsmål til ministeren og legger til at konsekvensene av dette kan bli færre lokalaviser.

- Det er vanskelig å forstå at ikke Statsråden mener dette er uheldig. Slik det ser ut nå, virker konsekvensen av økt krav til avkastning å være vikitgere enn opprettholdelsen av lokalaviser, mener hun.

Hun ber Statsråden ta initiativ til tiltak overfor Posten for å hindre dramatiske som kan komme som en følge av portoøkningen. Det samme gjør SVs Lena Jensen. Hun lurer på om statsråden ser at konsekvensen for dette vedtaket kan føre til at en rekke lokalaviser må legges ned.

- På hvilken måte vil statsråden iverksette politiske tiltak for å sikre lokalavisenes eksistens i tiden fremover? lurer hun på. Også hun viser til at økning av portoen vil dette bety kroken på døra for veldig mange lokalaviser.

Ministeren på sin side viser til at Postens praksis med å sette redaksjonelt innhold som kriterium ved fastsetting av porto for aviser og blader kan være i strid med EU sitt postdirektiv.

Hun understreker i et svar på et lignende spørsmål fra SPs Magnhild Meltveit Kleppa tidligere i høst at omleggingen til det nye prissystemet for avis- og bladporto vil finne sted gradvis og hevder at kulturpolitiske hensyn ikke er satt til sides i vurderingene som er gjort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.