Krever bedre ungdomsgaranti

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

LO-sekretær Kristian Tangen og stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) krever at ungdomsgarantien blir forbedret.

09.06.10 14:39

- Ungdomsgarantien må gjelde etter tre måneder, ikke først etter seks måneder som i dag, sier LO-sekretær Kristian Tangen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Jeg er enig. Jeg vil jobbe for å få Arbeiderpartiet og regjeringen med på at tiltaksplasser skal tilbys etter tre måneder, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap).

Verst i Spania

De er begge veldig opptatt av å bekjempe ungdomsarbeidsledigheten og er skremt over utviklingen ute i Europa.

- Det er bekymringsfullt at Spania har en ungdomsarbeidsledighet på 40 prosent, sier Tangen.

Han er glad for at den norske arbeidsledigheten er relativt lav, men også i Norge må det gjøres mer for å hindre at ungdom blir gående uten jobb.

- Derfor må ungdomsgarantien forbedres og utdanning må bli en mer sentral del av denne ordningen, sier Tangen.

Har invitert

Han forteller at LO nå inviterer de politiske ungdomsorganisasjonene til samråd om ungdomsledigheten 30. august.

- Ledigheten rammer ungdom verst. Statistikken viser at ledigheten er høyest blant unge. Dessverre viser det seg at når unge først blir ledige, så har de klart størst sjanse for varig å havne utenfor arbeidsmarkedet, sier Tangen.

Han ber ungdomsorganisasjonene om å peke på de viktigste tiltakene for å bekjempe ungdomsarbeidsledigheten. I tillegg vil LO ha forslag til nye tiltak som kan skape næringsutvikling og arbeidsplasser for framtiden.

Tidlig innsats

- Vi må ta lærdom av det som skjer ute i Europa. Ungdomsledigheten bekymrer meg mest. Det er farlig når store ungdomskull havner utenfor arbeidsmarkedet, sier Trettebergstuen.

- Tidlig innsats er viktig, og utdanning er en nøkkel for å lykkes. Derfor trengs det også økt innsats for å unngå at ungdom dropper ut av skolen. Det er uakseptabelt at unge havner på sosialhjelp, sier hun og peker på at Norge trenger mer arbeidskraft i årene framover.

- Det lønner seg for alle parter å satse mer på arbeidsmarkedstiltak. Dersom vi får 100 unge ut i arbeid, vil samfunnet spare 40 millioner kroner i året. Samtidig må vi være klar over at det er en skjebne bak hvert tall, sier Tangen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag