*Nettavisen* Nyheter.

Krever ett år fengsel etter Mohammed-dødsfall

Mohammed-saken

SÅ OVERFALLET: En kamerat av avdøde fortalte at overfallet på Altai var grovere enn det tiltalte ga uttrykk for tidligere til politiet.

DØDE ETTER VOLD: Mohammed Altai (16) døde etter å ha blitt utsatt for vold ved Holmlia skole i juni 2017. En 21 år gammel mann er tiltalt for grov kroppskrenkelse, og for ikke å ha gitt Mohammed nødvendig hjelp da han besvimte. Foto: (Google/Nettavisen)

Påtalemyndigheten krever et år fengsel for 21-åringen som overfalt avdøde Mohammed Altai (16) på Holmlia.

16.01.20 14:21

21-åringen er tiltalt for grov kroppskrenkelse (straffeloven 272) mot 16 år gamle Mohammed Altai på Holmlia i juni 2017, og for å ha etterlatt ham i en hjelpeløs tilstand (straffeloven 288). Altai døde etter voldshendelsen, men ikke som følge av volden utøvd av 21-åringen.

Familien, ved bistandsadvokat Erlend Liaklev Andersen, krever 300.000 kroner i erstatning til foreldrene.

Forsvarer mener at 21-åringen ikke bør dømmes til mer enn èn til to uker fengsel.

Hovedgrunnen til den strenge påstanden, er at 21-åringen hindret at Mohammed fikk legehjelp, og at Mohammed kunne ha overlevd hvis hjelpen hadde kommet fortere.

Avviser æreskultur: - Var samme på 90-tallet

Påtalemyndigheten legger til grunn at det var forholdet mellom Mohammed og 21-åringens søster som var bakgrunnen for overfallet, og at Mohammed visste at han ville få juling når han skulle møte 21-åringen ved Holmlia skole den aktuelle dagen.

Les også: Tårer i øynene i rettssalen

- Møte skjer som følge av en kultur der det er ugreit at avdøde er kjæreste med tiltaltes søster, sa aktor Børge Enoksen i retten.

Forsvarer Øyvind Bratlien avviser at handlingen til 21-åringen er grunnet i en kultur knyttet til Holmlia eller annen kultur enn den norske.

- Jeg er vokst opp på Stovner på 90-tallet, og det var akkurat det samme der, sa han i sin prosedyre for Oslo tingrett. Han mener at 21-åringen hadde vært en god bror som var bekymret for sin yngre søster.

- Han ville ta en prat, men det gikk for langt. Helt klart. Og det skal han straffes for, sa han i retten.

Mener tiltalte aktivt forhindret hjelp

Påtalemyndigheten legger også til grunn at 21-åringen ikke hadde til hensikt å påføre Mohammed alvorlig skade. Dette underbygges også av obduksjonsrapporten som ikke viser noen skade etter selve overfallet. Dødsårsaken skyldes hjerteflimmer. Påtalemyndigheten mener derfor at 21-åringen bare har gjort seg skyldig i kroppskrenkelse og ikke kroppsskade.

Les også: 16-åring døde etter overfall: Kan ha hatt sjelden hjertefeil

Klikk på bildet for å forstørre. Børge Enoksen

AKTOR: Politiadvokat Børge Enoksen er aktor i straffesaken. Foto: Kjetil Bortelid Mæland (Nettavisen)

- Ga ordre om ikke å ringe ambulanse

Aktor Børge Enoksen poengterte at det er 21-åringens handlemåte etter at Mohammed hadde besvimt, som er bærende for straffepåstanden.

Mohammed fikk hjertestans under overfallet og besvimte. Likevel ble ikke ambulanse tilkalt.

- Han hører at mange roper om å ringe ambulanse. Han ser at leppene er blå. Han gir ordre om å ikke ringe ambulanse og han gjør det fordi han tenker på seg selv, sa aktor Enoksen i retten.

21-åringen ville ikke at ambulanse skulle tilkalles. Istedenfor ble en fetter oppringt. Da han kom til stede, ble ambulanse straks oppringt. Da hadde det gått 10 minutter.

Ambulansen kom etter 17 minutter. Aktor mener at de tapte minuttene kan ha vært kritiske for å redde Mohammed, som ble behandlet med hjertestarter da ambulansen kom til stedet.

Både påtalemyndigheten og bistandsadvokat Erlend Liaklev Andersen, mener at det var uflaks at Mohammed fikk hjertefeil denne dagen, men at det er sterkt klanderverdig at tiltalte hindret at han fikk hjelp.

Familiens advokat mener også det er sterkt klanderverdig at 21-åringen under rettssaken har snakket nedsettende og uriktig om Mohammed og hans relasjon til jenter. De mener derfor at foreldrene bør få 150.000 kroner i erstatning hver.

Forsvarer Bratlien mener at 21-åringen ikke kan dømmes for ikke å ha hjulpet Mohammed, men at han gjorde det han mente var riktig i den aktuelle situasjonen.

- Det var ingen grunn til å tro at dette var noe annet enn en ordinær besvimelse. Ingen grunn til å tro at det hadde skjedd fornærmede noe alvorlig, sa han. Han mener at 21-åringen bare kan dømmes for kroppskrenkelse, at riktig straff vil være èn til to uker i fengsel, og at 21-åringen i praksis har sonet dommen ferdig i varetekt.

- Han sa han elsket henne

Bistandsadvokat Andersen sa at uansett hva relasjonen måtte ha vært, så kan ikke sedvanen på Holmlia, med å beskytte jentenes ære, på noen måte forsvare tiltaltes handlinger. Han fortalte at Mohammed visste at hans forhold til 21-åringens søster ville bli tema under det planlagte møte.

- Han ble redd for tiltalte og hans reaksjon. Hva sa han til sitt forsvar? Han sa at han elsket henne, og det gjorde tiltalte så provosert at han utøvde vold, sa Andersen i sin prosedyre i Oslo tingrett.

Pappa: Var sint fordi søsteren hadde kjæreste

Før torsdagens prosedyrer, satt pappaen til den tiltalte og søsteren vitneboksen i Oslo tingrett. Han er fra Balkan og kom til Norge for 20 år siden og snakker ikke norsk.

Han ville selv ikke forklare seg for retten torsdag. Aktor leste derfor opp en politiforklaring som han ga kort tid etter overfallet i 2017.

Les også fra tidligere i saken: Vitne måtte skjermes av politiet etter vitneforklaring: - Han slo og han falt rett ned

Han fortalte at sønnen hadde vært opprørt over søsteren kvelden før overfallet, altså søndag 11. juni 2017. Aktor leste fra forklaringen:

- Han (sønnen) kom hjem og fortalt at søsteren var sammen med en gutt i klassen hennes.

- Han var sint og likte det ikke. Han spurte dem (foreldrene) hvordan søsteren kan gjøre noe slikt når hun er så ung.

Pappaen skal da ha sagt at broren måtte ta det med ro, og at foreldrene skulle snakke med henne. Dette gjorde pappaen, og datteren fortalte at det ikke var sant og at hun og Mohammed bare var venner.

- Hun forklarte det oppriktig og pappaen trodde på henne, leste aktor fra vitneforklaringen.

Faren skal etter dette ha snakket med 21-åringen og sagt at det ikke stemte at søsteren var kjæreste med gutten i klassen, og skal ifølge sin egen forklaring ha bedt sønnen om ikke å lage noe problemer.

- Men hvis han møtte gutten så kunne han si på en rolig måte at han måtte ligge unna søsteren fordi hun bare er 15 år. Moren roet også ned sønnen, og sa at det ikke var et problem, og at det var naturlig at hun hang med en gutt som går i samme klasse.

Faren om datteren: - Du lukter ennå melk

I avhøret hadde faren sagt at det ikke er lett å kontrollere en ung gutt og kontrollere og vite hva han tenker.

Politiet hadde spurt hva han ville sagt til datteren hvis hun hadde fått en kjæreste.

Han ville sagt: "Datteren min, det er alt for tidlig, det lukter fortsatt melk av deg. Du er alt for ung". Hvis hun er forelsket i ham så er hun forelsket i ham og ikke noe man kan gjøre med det. Kjærlighet har ingen grenser. Alle vil elske noen en gang i livet, leste Enoksen fra avhøret.

Faren sa til politiet at han er opptatt av at barna skal ha et godt rykte, men la mer vekt på om barna var medlemmer av "hooligan-gjenger" eller drakk alkohol, fremfor om de hadde en kjæreste.

Les også: Tiltalte i Holmlia-saken avbildet med kjent voldskriminell

- Det er ikke som om datteren har gått naken gjennom Oslo. Det er ikke så ille, skal faren ha sagt til politiet.

Aktor Enoksen leste fra forklaringen: Han ble spurt om hvis datter får kjæreste om, det gir dårlig rykte. Han sa at han ikke var opptatt av hva andre tenker om det, men at man bør fokusere på skole. Han sier at han har godt forhold til datteren, og elsker henne, og hvis hun elsker en annen, så vil han akseptere det, men det er en tid for alt, leste Enoksen fra politiforklaringen.

Etter torsdag vil dommerne i Oslo tingrett trekke seg tilbake og vurdere hva som er riktig straff for 21-åringen.

Les også Gunnar Stavrums blogg: Når lærerne slår alarm, må byrådet ta grep for å stanse gjengvolden i Oslo øst

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag