*Nettavisen* Nyheter.

Krever etterforskning av Karzai

Kabul (NTB): Den afghanske opposisjonslederen Abdullah Abdullah krever at landets president Hamid Karzai blir etterforsket i forbindelse med anklagene om massivt valgfusk.

Resultatet fra forrige måneds valg i Afghanistan lar fortsatt vente på seg, men ifølge den statlige valgkommisjonen ser Karzai ut til å ha sikret seg over 50 prosent av stemmene.

Tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah fikk angivelig under 30 prosent av stemmene.

Samtidig som det har strømmet inn meldinger om omfattende valgfusk krever nå Abdullah full etterforskning av mannen som har styrt Afghanistan de siste åtte årene.

- Karzai er ikke opptatt av landets beste, han tenker bare på seg selv. Han er tatt på fersken, sier han.

Abdullah hevder den statlige valgkommisjonen i Afghanistan blir kontrollert av Karzai-tilhengere og fester derfor ingen lit til resultatene som kommer fra den kanten.

- Det er Afghanistans framtid som står på spill. Dette landet vil bukke under på grunn av slikt som dette. Jukset er en forlengelse av korrupsjonen som hersker, sier Abdullah.

Valgobservatører har avdekket hvordan regjeringskontrollerte militsfolk reiste rundt og betalte landsbyledere for å sikre Karzai-seier, og diplomater har samtidig hevdet at hundrevis av valglokaler bare eksisterte på papiret.

Valgkommisjonen har mottatt hundrevis av klager og rapporter om valgfusk og hevder selv at de derfor har forkastet 200.000 stemmesedler.

Hvem som eventuelt skal stå for en slik etterforskning er uklart, men Abdullah foreslår at det utpekes en overgangsregjering for å frata Karzai muligheten til å påvirke utfallet.

- Forhåpentligvis kan vi redde prosessen. Dersom det ikke lar seg gjøre, tror jeg ikke at denne situasjonen kan vedvare. Dette undergraver den eneste muligheten vi har, nemlig støtten fra verdenssamfunnet, sier Abdullah. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.