RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever felles sykehjemsløft

Foto: Terje Pedersen (ANB)
Sist oppdatert:
Frp-nestleder Per Arne Olsen inviterer statsminister Jens Stoltenberg til felles løft for eldreomsorgen.

– Det står mange sykehjemsplasser tomme fordi kommuner ikke har råd til å drive dem. Derfor må staten bla opp øremerkede bevilgninger til drift, sier Per Arne Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp-nestlederen kaster seg dermed inn i den interne striden i regjeringen, som nå er i innspurten med neste års statsbudsjett. Her er det uenighet mellom partiene om øremerking er et fornuftig grep for sykehjemsplasser og omsorgsboliger.

Dårlig økonomi
– Bare øremerking kan sikre at pengene går til det de skal gå til, sier Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann.

Han mener kommunene må tvinges, men gleder seg samtidig over at Frp-styrte kommuner er jevnt gode på eldreomsorg.

– Det er imidlertid slik at dårlig kommuneøkonomi og manglende tiltak fra regjeringen er en medvirkende årsak til at eldreomsorgen ikke holder mål i mange kommuner, sier Olsen.

Lovfestet rett
Han slakter regjeringens opplegg til såkalt verdighetsgaranti for eldre.

– Her er KrF lurt trill rundt. Jens Stoltenberg poengterer at de eldre nå har fått en rett til å klage, men den retten hadde de allerede. Derfor må det innføres en lovfestet rett til sykehjemsplass den dagen medisinske vurderinger tilsier at man har et slikt behov, sier Olsen.

– Nylig begynte samtlige av landets seksåringer på skolen. Ikke en eneste en har fått beskjed om at det ikke er plass. Slik må det også bli i eldreomsorgen, sier Olsen.

Nye normer
Han vil også innføre en bemanningsnorm for leger, sykepleiere og hjelpepleiere ved sykehjem, slik at tilstrekkelig kompetanse og bemanning er sikret.

– Ufrivillig deltid og kompetansemangel er store utfordringer for den kvalitative omsorgen ved sykehjem. Bemanningsnormer vil sette kommunene i bedre stand til å levere gode helsetjenester ved sykehjem samt sørge for bedre vilkår for ansatte, som vil bety mindre sykefravær og bedre tilbud til beboerne, sier Per Arne Olsen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere