Krever folkeavstemning om EØS

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

- Tøv og vas at vi ikke har alternativer.

09.11.12 15:31

I helga har Senterungdommen sitt landsmøte i Bodø, og på lørdag vil Senterungdommens leder Sandra Borch legge fram et forslag der ungdomspartiet krever en folkeavstemning om EØS-avtalen.

- Jeg er lei av at Arbeiderpartiet og Høyre hele tiden prøver å dysse ned debatten om EØS. De påstår det ikke er noe alternativ til avtalen, det er direkte tøv og vas, sier Borch til Nettavisen.

- Folket må ta avgjørelsen
EØS-avtalen ble vedtatt i Stortinget høsten 1992, og trådte i kraft i 1994. Handelsavtalen er en største og mest omfattende avtalen Norge har inngått.

Men nå mener altså Borch at det må gjennomføres en folkeavstemning i Norge om avtalen, som hun ønsker å si opp.

- Vi har alternativer gjennom å inngå en ren handelsavtale. I stedet for at Ap og Høyre skal få dempe debatten, vil Senterungdommen at folket skal få ta avgjørelsen. Derfor går vi inn for en folkeavstemning om vi skal fortsette å være med i EØS eller ikke, sier hun, som torsdag var gjesteredaktør i Nettavisen.

EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein, og EUs 27 medlemsland, er med i EØS-samarbeidet - som innebærer felles regler for fritt varebytte, og fri bevegelighet av kapital, tjenester og personer mellom landene.

- Får tredd ned over oss lover
I forslaget påpekes det at det aller viktigste argumentet for å si opp EØS-avtalen, er «en overstyring fra EUs side i lokalsamfunnet».

- Vi får tredd ned over oss mange ulike lover og regler, og ikke minst idiotiske byråkratiske systemer som er med på å svekke folkestyret, heter det i forslaget til landsmøtet.

Det vises blant annet til Europautredningen som kom for noen måneder siden, og at den pekte på et demokratisk underskudd.

- Det skuffer Senterungdommen at utredningen i stor grad legger opp til at den eneste utvei for å få mer innflytelse er et medlemskap, og at det ikke finnes alternativer, står det videre.

Borch, som selv har skrevet forslaget, mener flere partier forsøker å dempe debatten om EØS.

- Nå er alternativutredningen kommet. Og det er vel og bra, men samtidig så ser vi at partier på Stortinget prøver å dempe debatten. De ønsker ikke en reell debatt om et viktig politisk tema, fordi de er redd for hva det demokratiske Norge vil, hevder hun.

- Kan sies opp med et års varsel
Borch skriver at hun er enig i at EU er viktig for eksport av varer, men mener vi ikke trenger «et så byråkratisk system» i EØS for å få regulert det.

- Norge vil helt klart få solgt varene sine til EU også uten EØS, men med en annen frihandelsavtale slik som vi hadde før EØS ble en del av norsk rett, skriver hun.

Det påpekes at Norge hadde en frihandelsavtale med EU i 19 år før vi inngikk EØS-avtalen.

- Norge kan si opp EØS-avtalen med et års varsel, og automatisk gå tilbake til den gamle frihandelsavtalen med de modifiseringer som WTO-avtalen har medført, ifølge forslaget.

Flest Ap-velgere er for
Torsdag kom også resultatet fra en undersøkelse, som viser at EØS-tilhengerne er i mindretall.

I undersøkelsen, som Sentio Research har utført for NEi til EU, EL&IT-forbundet og Fagforbundet, svarer 45 prosent at de heller vil ha en frihandelsavtale med EU enn dagens EØS-avtale.

29 prosent sier ja til avtalen, mens 26 prosent ikke vet hva de skal svare.

- Dette er omtrent det samme bildet vi har sett i tidligere målinger, men antall «vet ikke» har gått merkbart ned, noe som kan skyldes at vi for første gang siden 1994 har fått en virkelig debatt om EØS-avtalen og dens konsekvenser for Norge, sa Heming Olaussen fra Nei til EU til NTB torsdag.

Det er bare blant Ap-velgerne vi finner et flertall som foretrekker EØS-avtalen, skriver Nationen. 46 prosent av Ap-velgere ønsker å beholde avtalen, mens 33 prosent heller vil ha en frihandelsavtale.

Tilslutningen til en handelsavtale er størst blant Senterpartiets velgere, men også KrF-velgere og Frp-velgere foretrekker en slik avtale.

- Har bidratt til økt handel
Regjeringen påpeker på sin side at EØS-avtalen har ført til økt handel og tettere økonomisk samarbeid:

«EU er Norges viktigste handelspartner. Rundt 80 prosent av den totale norske eksporten går til EU, og mer enn 60 prosent av vår import kommer fra EU. EØS-samarbeidet har bidratt til økt handel og tettere økonomiske forbindelser mellom avtalepartene, med like konkurransevilkår og overholdelse av de samme regler.

EØS-avtalen omhandler de fire friheter – fri bevegelse av varer, personer, tjenester og kapital, og tilknyttede bestemmelser innen områder som sosialpolitikk, forbrukerbeskyttelse, miljøvern, likestilling med mer», står det på regjeringens nettsider.

Hva mener du om forslaget til Senterungdommen? Si din mening i kommentarfeltet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.