Se videointervju med Frp-leder Sylvi Listhaug her:

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har vært tydelig på at han ønsker å danne en regjering med Arbeiderpartiet, men Sp har rast på ferske meningsmålinger, og i skrivende stund kan Rødt og MDG kan komme i viktige vippeposisjoner.

- Sylvi Listhaug, Frp og Senterpartiet (Sp) er enige om mye, hvordan vurderer du løftene til Trygve Slagsvold Vedum?

- Jeg synes det er veldig rart at han vil samarbeide med Rødt, MDG og SV, i stedet for Frp. Han har valgt den siden, sier Listhaug til Nettavisen i videointervjuet over.

Les Vedums svar på Listhaugs uttalelser nederst i saken.

- En stemme på Sp kan fort bli ...

- Jeg har heller ikke sett at han har gitt noen garanti mot at han skal gi disse venstreradikale sosialistiske partiene makt. Så det tror jeg velgerne skal merke seg: En stemme til Senterpartiet kan fort være en stemme på SV, Rødt og MDG.

Les også: Vedums latter har stilnet: - Risikabelt å satse alt på ett kort

- Vedum er tydelig på at han vil ha en regjering med Ap og Sp?

- Ja, men det er ikke noe som på målingene nå som tilsier at de får flertall til å styre. Det ser også ut til at de blir avhengig av MDG og Rødt. Det er i alle fall en stor fare for det, advarer hun.

Les også: Sp stuper i ny måling – flertallet glipper for rødgrønn trio

- Tror flere og flere våkner nå

Ifølge Listhaug står disse partiene lengst til venstre for «enorme utgiftsøkninger, samtidig som oljenæringen skal legges ned og du skal skattlegge folk kraftig». Så jeg tror flere og flere våkner nå, rett og slett.

Les også: Listhaug bedt om å velge mellom Støre eller Vedum som statsminister

- Vedum lover kraftig kutt i avgiftene. Hvordan mener du dette vil påvirke det løftet?

- Jeg ser ingen mulighet for at han kan greie det så lenge han er avhengig av støtte fra SV, MDG og Rødt, ett eller flere av disse partiene. Vi vet at de sikler etter å ta mer fra lommebøkene våre og at de skal bruke avgiftene for å bestemme hvordan vi skal leve livene våre.

Klima-debatten har fått mye drahjelp av FNs alarmerende rapport som kom 9. august. Listhaug derimot refser den linjen en rekke partier legger seg på, på dette området:

- Spesielt på klimaområdet ønsker de å øke utgiftene kraftig for folk, enten det er å kjøre bil, fly, spise kjøtt ... så skal de styre og drive formynderpolitikken sin, så jeg frykter at Vedum slipper til disse partiene, og jeg utfordrer han nå på om han kan garantere at han ikke vil gi makt til disse partiene, enten i regjering eller utenfor som budsjettpartner.

Les også: Hemmelighetsfull Vedum - men to områder blinker seg ut

Les også: Vedum fnyser av diesel-forbud: - Symbolpolitikk

- Vil du gå så langt som å si at han bløffer velgerne hvis han ikke vil gi en slik garanti?

- Ja, da vil jeg si at jeg tror flere og flere ser at en stemme på Vedum fort er en stemme til SV, MDG og Rødt - venstreradikale sosialistiske partier, som vil legge ned oljenæringen, øke kraftig skatte- og avgifter og som vil bruke penger på en skremmende måte, hevder hun.

- Garanterer at vi ikke skal gi oss så lett som Frp

Kritikken fra Listhaug preller av Vedum:

- I motsetning til Frp som satte Venstre inn i regjering, så skal vi stå hardt på vårt alternativ, som er en Senterparti-Ap-regjering. Vi har vært helt klare på at vi ønsker en regjering med Sp og Ap siden 2016, så Listhaug burde ha fått det med seg nå. Vi har tenkt å kjempe hardt for vår politikk med lavere avgifter og tjenester nær folk og vårt regjeringsalternativ. Jeg garanterer at vi ikke skal gi oss så lett som Frp da de ga et radikalt parti som Venstre makten i Norge, sier Vedum til Nettavisen.

Se hele videointervjuet med Listhaug her: