Samtlige eldre på Oslos sykehjem er nå fullvaksinerte mot koronaviruset, men likevel er det strenge besøksregler og restriksjoner på sykehjemmene.

Nå krever lederen av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp), at byrådet lager en plan for gjenåpning av byens sykehjem.

- Sykehjemmene har vært under strenge restriksjoner i over et år nå. Det er flere pårørende som spør om hvorfor byrådet ikke åpner mer opp når de eldre er ferdig vaksinert, sier Stenersen til Nettavisen.

Les også: Raymond Johansen: - Klokt å ikke sette konkrete datoer for gjenåpning

- Regnet med klemmer

Vaksineringen av sykehjemsbeboerne startet allerede i romjulen i fjor. Over tre måneder senere mener Stenersen det er på høy tid å gi de eldre mer frihet.

- Nå har vi kommet til april, og da hadde vi håpet at man kunne åpne opp sykehjemmene enda mer. I dag er det restriksjoner både på at man må holde to meters avstand, at man må ha besøk på rommene og helst ikke skal ha så mye nærkontakt, sier hun, og påpeker:

- Vi hadde jo regnet med at når man var fullvaksinert så kunne man besøke hverandre i fellesområdene, man kunne klemme og være mye friere enn det har vært til nå.

- Mange er opprørte

Fra 18. mars ble det også gjort ytterligere innstramminger, da Sykehjemsetaten innførte begrensninger for besøkende på sykehjemmene. De eldre har nå lov til å ha kun to besøkende per gang.

- Vi er kritiske til at det er så strenge restriksjoner når man er fullvaksinert, og at det er så strenge restriksjoner for de besøkende og ansatte på sykehjem, sier Stenersen.

Hun etterlyser også bedre informasjon om hvorfor byrådet ikke åpner mer opp, og forteller at restriksjonene gjør mange av pårørende opprørte.

- Vi har fått veldig mange forespørsler fra pårørende, som er både opprørt og ønsker å besøke sin mor, far og besteforeldre enda mer enn de kan gjøre i dag. Så det er mange som reagerer på det blant de pårørende i Oslo, sier hun.

Les også: Koronadødsfall på Rovik bo- og aktivitetssenter i Sandnes

- Får et mildt forløp

- Men seks fullvaksinerte beboere på et sykehjem i Sandnes er nå smittet av koronaviruset, og at én beboer er død. Viser ikke det at man fortsatt bør være veldig forsiktig?

- Ja, jeg tenker at man kan være forsiktig. Men vi hadde forventet at man hadde åpnet mer enn man har gjort når man tross alt er fullvaksinert. Man skal selvfølgelig ta hensyn til smittesituasjonen, men generelt sett hadde vi jo sett at man åpnet mer og hadde en plan for det, sier Stenersen, og legger samtidig til:

- Vi ser også at enkelte som har vært vaksinert, men er blitt smittet på sykehjemmene, også har et mildt sykdomsforløp. Så vaksinasjonsprosessen er god.

Hun håper derfor at at beboerne på sykehjemmene raskt vil få muligheten til å kunne ta imot flere familiemedlemmer på besøk i fellesområdene på sykehjemmene.

Nettavisen har bedt om en kommentar til saken fra helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo, men han har foreløpig ikke hatt anledning.

Les også: Hun vant maktkampen mot Carl I. Hagen: - Jeg er glad dette er over

- Kan klemme et par

Avdelingsdirektør Henrik Devold i Sykehjemsetaten i Oslo, påpeker at fullvaksinerte beboere kan ha besøk når de selv ønsker det.

- I Oslo følger vi FHIs anbefalinger, samt egne tiltaksnivåer for smittevern. De som bor på sykehjem og som er fullvaksinerte kan ta imot besøk når de selv ønsker det, men det er en begrensning på to besøkene samtidig som resten av Oslos befolkning, sier Devold til Nettavisen.

Han viser også til at beboerne kan klemme noen få andre.

- Beboere på sykehjem kan klemme et par faste nærkontakter, og pårørende kan ta med fullvaksinerte ut på tur. Det er også aktiviteter for fullvaksinerte beboere sammen inne på sykehjemmene. Hvis det er situasjoner som krever det, så legges det til rette for enda mer besøk. Det er for eksempel egne regler for de lindrende plassene, sier Devold.

- Har vært smittetilfeller

Hovedstaden har som kjent hatt noen av landets strengeste smitteverntiltak lenge, med redusert sosial kontakt og mobilitet.

- Det er ikke egne regler i samfunnet for de som er fullvaksinerte. Her har regjeringen et pågående arbeid, som statsministeren nevnte i sin redegjørelse i går. Det er fremdeles uklart om vaksinering skal gi individuelle rettigheter, sier Devold, og legger til:

- Så må vi huske at de som bor på sykehjem er de som er utsatt for størst risiko ved smitte. Det er et smittepress inn mot sykehjemmene når smitten er høy i samfunnet, og i dag er det seks smittede beboere og 84 smittede ansatte.

Devold opplyser at det den siste tiden også vært enkelttilfeller med smitte hos fullvaksinerte beboere. Han mener det derfor er viktig å følge anbefalingene fra FHI, for å unngå smittespredning på institusjonene.