*Nettavisen* Nyheter.

Krever gransking av drap på palestinere

De to palestinske guttene deltok i en demonstrasjon utenfor Ofer-fengselet nær Ramallah på den okkuperte Vestbredden, da de israelske politifolkene åpnet ild med skarp ammunisjon. På bildet har vitner kommet til for å hjelpe den ene. Foto: Majdi Mohammed (Ap)

USA og FN krever at drapet på to palestinske tenåringer, som ble skutt av israelsk grensepoliti under en demonstrasjon på Vestbredden, må granskes.

Palestinske talsmenn anklager israelsk grensepoliti for å ha skutt og drept de to tenåringene med overlegg.

– Guttene var ubevæpnet og utgjorde ingen direkte eller umiddelbar fare for noen, sier Hanan Ashrawi i PLO.

– Vi fordømmer på det sterkeste denne henrettelsen, sier hun.

Ble filmet

Muhammad Abu Thahr (16) og Nadim Nuwara (17) deltok i en demonstrasjon utenfor Ofer-fengselet nær Ramallah på den okkuperte Vestbredden, da de israelske politifolkene åpnet ild med skarp ammunisjon.

Drapene ble filmet av et sikkerhetskamera i nærheten og menneskerettighetsorganisasjonen Defence for Children International (DCI) la tirsdag ut et to minutter langt opptak på You Tube.

Ubevæpnede

Ifølge DCI viser opptaket tydelig at de to tenåringene var ubevæpnet og at de ikke utgjorde fare for andre da de ble skutt.

Israels forsvarsminister Moshe Yaalon hevdet tirsdag at opptaket kunne være klusset med, men medga at han ikke hadde sett det.

En talsmann for det israelske forsvaret hevdet først at politifolkene på stedet ikke hadde skutt med skarpt, men sa at hendelsen fortsatt er under etterforskning.

Krever gransking

Amnesty International anklager de israelske styrkene for «overdreven maktbruk» under hendelsen ved Ofer-fengselet.

– Den israelske hæren og politiet brukte overdreven, inkludert dødelig, makt som svar på steinkastende demonstranter, som ikke utgjorde noen fare for soldatenes og politifolkenes liv, verken i eller utenfor denne befestede militærleiren, heter det i en kunngjøring fra menneskerettighetsorganisasjonen.

USA og FN slutter seg til kritikken og krever en gransking av drapene.

– Vi følger denne saken tett og har sett videoen. Vi har bedt Israels regjering om ytterligere informasjon, sier en talskvinne for amerikansk UD, Jen Psaki.

– Vi oppfordrer også Israel til å gjennomføre sin egen gransking av denne hendelsen, la hun til.

Ingen trussel

FNs visegeneralsekretær Oscar Fernandez-Taranco krever også gransking av drapet på de to palestinske ungdommene.

– Foreløpig informasjon tyder på at begge de drepte palestinerne var ubevæpnet og at de ikke utgjorde noen trussel, sier han.

– FN ber Israel gjennomføre en uavhengig og åpen gransking av de to drapene, og oppfordrer også Israel sørge for at landets sikkerhetsstyrker følger helt grunnleggende prinsipper for våpenbruk, sier Fernandez-Taranco. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.