RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever gransking etter valgrot

(RV)
Sist oppdatert:
Rød Valgallianse krever uavhengig gransking etter at partiets stemmesedler ikke var med når pasientene på Kysthospitalet Hagavik forhåndsstemte onsdag.

«Stemmesedlene er så vidt vi vet puttet i konvolutter av de ansvarlige for valggjennomføringen i Os kommune. Det betyr at de er pakket manuelt. Vi ser meget alvorlig på at våre stemmesedler manglet. Hvorvidt dette er bevisst sabotasje eller ikke vites ikke, men vi mener det må foretas en granskning på hvordan dette i det hele tatt har kunnet forekomme», heter det i et brev Rød Valgallianse i dag har sendt til ordfører Terje Søviknes (Frp), som leder valgstyret i Os.

I brevets, om er underskrevet av partileder Torstein Dahle, pekes det på at det ikke finnes noen oversikt over hvor mange konvolutter som manglet stemmesedler, og at det derfor er viktig å granske dette for å finne ut omfanget.

Valgobservatører
I forbindelse med gjennomføringen av valget mandag, oppholder det seg for tiden internasjonale valgobservatører her i området. RV ber disse granske hva som har skjedd og forsøke å finne ut hvorfor partiets lister manglet i Os onsdag.

I tillegg ber de om en troverdig forklaring fra Os kommune, og en forsikring om at dette ikke vil skje igjen.

Få stemmer avgjør
«Ved valget i 2001 ble det også oppdaget at RVs stemmesedler manglet, den gang i heftene som var trykket å ble brukt på forhåndsstemming i posten. Vi manglet da ca 1780 stemmer på å komme inn i Hordaland», skriver Dahle i brevet, og fortsetter:

«For RV kan et stortingsmandat eller ikke være avhengig av svært få stemmer. Dette er selvsagt alvorlig for RV dersom det viser seg at vi mangler svært få stemmer på å komme inn. Men uansett valgresultat er det demokratiske prinsippet det viktigste, alle som ønsker å stemme på et parti som stiller lovlig til valg skal ha mulighet til nettopp dette.»

I avslutningen på brevet varsler RV at de vil vurdere å kreve omvalg hvis ikke uavhengige undersøkelser gir «beroligende informasjon».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere