*Nettavisen* Nyheter.

Krever Greenpeace-fanger løslatt

Hamburg (NTB-Reuters): Den internasjonale havrettsdomstolen skal ta stilling til kravet fra Nederland om at Russland må løslate de 30 Greenpeace-aktivistene, som har sittet fengslet siden september.

Aktivistene ble pågrepet om bord på Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise», som seiler under nederlandsk flagg, i forbindelse med en aksjon mot en russisk oljeplattform.

Nederland mener skipet var i internasjonalt farvann da russiske sikkerhetsstyrker gikk til aksjon, og har tatt saken til Den internasjonale havrettsdomstolen, som begynte behandlingen av saken onsdag.

Liesbeth Lijnzaad, som representerer myndighetene i Haag, hevdet at Russland har brutt menneskerettighetene. Russland på sin side har sagt at de ikke kommer til å anerkjenne vedtak fra Havrettsdomstolen, og ingen russiske representanter var heller til stede under rettsmøtet.

Aktivistene, som kommer fra 19 forskjellige land, blant annet Sverige, Finland, Danmark, Storbritannia, Argentina og Russland, ble først siktet for piratvirksomhet. Siktelsene ble deretter endret til oppvigleri, noe som kan gi opp til sju års fengsel. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.