*Nettavisen* Nyheter.

Krever innsats mot passiv røyking

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Norske barneleger etterlyser sterkere innsats mot passiv røyking som rammer barn.

24.04.10 11:33

Barn er særlig sårbare for passiv røyking. Barn som bor i hjem der det røykes omtrent daglig er eksponert for omtrent sju ganger mer røyk enn barn som bor i røykfrie hjem.

Det viser en fersk rapport fra Royal College of Physicians i London. Rapporten, som peker på både omfang, helseskader og nødvendige tiltak i forhold til passiv røyking og barn har den siste måneden fått oppmerksomhet i europeiske fagmiljøer. Også norske leger reagerer:

- Restaurantbransjen har fått sin beskyttelse mot passiv røyking etter at røykeloven kom. Nå er tiden kommet for å gi en annen gruppe bedre beskyttelse, nemlig barna. Barna kan ikke gå sin vei når noen røyker i stua, nå må norske myndigheter mer på banen, sier Thor Willy Ruud Hansen, leder i Norsk barnelegeforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Millioner utsettes
I Storbritannia bor to millioner barn i hjem der de eksponeres for sigarettrøyk, ifølge rapporten. Mange flere er eksponert hvis man også tar med steder utenfor hjemmet.

Hvor mange barn som er utsatt for passiv røyking i Norge i dag, vet man ikke. Men tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) fra 2001 viser at 130.000 norske barn eksponeres for passiv røyking jevnlig. Ved SIRUS regner man imidlertid med at disse tallene representerer en betydelig underrapportering fra foreldrene. En oppdatering av anslaget for antall barn som utsettes for passiv røyking skal gjennomføres ved SIRUS.

Ikke bagatellmessig
Den britiske rapporten viser til hvor mange britiske barn som får plager og sykdom som følge av passiv røyking. Thor Willy Ruud Hansen har sammenlignet med norske tall og funnet at dersom like stor prosentandel barn utsettes for passiv røyking her som i Storbritannia snakker vi årlig om 7.800 mellomørebetennelser, 1.430 tilfeller av astma og pustebesvær, 13 hjernehinnebetennelser og en håndfull tilfeller av krybbedød.

- Vi snakker om akutt og kronisk sykelighet som ikke er begatellmessig. Dette gir selvsagt også store samfunnsøkonomiske kostnader, sier Hansen.

Andelen voksne dagligrøykere er den samme i Norge og Storbritannia, 21 prosent.

Etterlyser tiltak
I Storbritannia etterlyser nå forfatterne bak rapporten flere tiltak fra myndighetene for å beskytte barn mot passiv røyking snarest mulig.

Sterkere myndighetsfokus må nå til også i Norge, mener Hansen.

- Vi trenger mer bevisstgjøring, og vi trenger mer kunnskap blant folk. Men vi trenger kanskje også noen regler. Jeg ser ikke for meg at politiet skal gå inn i stuene til folk, og jeg sier ikke at vi skal snakke om forbud. Men bare det å ha noen regler som gjelder passiv røyking og barn vil kunne være nok til at folk tenker seg mer om, mener Hansen.

Han tar også til orde for andre tiltak:

* Satsing på store mediekampanjer fra myndighetenes side.

* Forsterket innsats fra helsestasjonene overfor gravide som røyker.

Tror på debatt
Forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS tror debatten om barns rettsvern mot passiv røyking nå våkner til liv igjen også i Norge.

- Dette har stor interesse hos norske myndigheter og i de frivillige helseorganisasjonene. Det er også et paradoks at rettsvernet mot passiv røyking i forhold til barn er svakt, mens Røykeloven gir oss voksne en solid lovfestet beskyttelse. Nå diskuteres det i blant annet California om man skal forby røyking i biler, og vi må regne med at diskusjonen om beskyttelse mot passiv røyking i privatsfæren også kommer til Norge, sier Lund til ANB. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.