Krever innsyn i hemmelig SMK-notat

Sivilombudsmannen krever innsyn i notatet Statsministerens kontor nekter å utlevere til pressen.

29.10.08 11:02

Sivilombudsmann Arne Fliflets oppgave er å kontrollere at offentlige myndigheter følger de lover og regler som gjelder i Norge. Én av de lovene er offentlighetsloven. Hovedregelen i denne loven sier at alle det skal være mulig å få innsyn i alle dokumenter den offentlige forvaltning dersom ikke hemmelighold er hjemlet direkte i en lovparagraf. Statsministerens kontor (SMK) er en del av denne forvaltningen.

Det er notatet Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen har laget, om SMKs kontakt med DnB NOR i forkant av lanseringen av krisepakken, som til nå har vært nektet utlevert til pressen.

Etter at krisepakken ble kjent har DnB NOR, der Jens Stoltenbergs forlover Rune Bjerke er konsernssjef og der også styreleder Anne Carine Tanum tilhører den innerste kretsen rundt statsministeren, blitt siktet for innsidehandel for påstått misbruk av informasjon de fikk fra myndighetene i forkant av lanseringen.

BT klaget
Sivilombudsmannen bekrefter overfor Nettavisen at han har skrevet til SMK for å få se notatet.

- En av våre største oppgaver er å passe på at det offentlige følger lover og regler. Det inkluderer offentlighetsloven. I denne saken har en journalist fra Bergens Tidende blitt nektet innsyn av SMK, og vedkommende har klaget til oss. På den bakgrunn har vi begjært innsyn for å se om det likevel bør leveres ut, sier Fliflet til Nettavisen.

Ifølge P4 ble begjæringen sendt tirsdag.

Sivilombudsmannen ønsker ikke å svare på hva som skjer dersom også han blir nektet innsyn i notatet.

- Først må vi undersøke saken, så får vi se hva utfallet blir når svaret fra SMK foreligger, sier Fliflet til Nettavisen.

Mer bråk for DnB NOR
Det famøse notatet fra SMK og samrøre mellom personer knyttet til nettverket rundt Jens Stoltenberg er ikke det eneste bråket DnB NOR-saken har utløst.

For tidligere har sjefen i Kredittilsynet, Bjørn Skogstad Aamo, trukket seg fra tilsynets gransking av innsidemistankene etter at han under granskingen gikk ut og sa at han hadde full forståelse for kontakten mellom SMK og Bjerke til tross for at tilsynet ikke hadde konkludert i saken. Aamo anså seg likevel ikke inhabil i saken til tross for uttalelsene og det faktum at han som Arbeiderpartimedlem har hatt en rekke sentrale verv i departementene blant annet under Trygve Bratli, Odvar Nordli og Gro Harlem Brundtland.

Tirsdag kom en ny bombe i saken.

Da gikk styreleder Finn Hvistendahl i samme tilsyn, og lederen for granskingen, ut i TV 2 og hevdet at SMK ikke hadde gitt innsideinformasjon i saken. Dette ble senere tilbakevist av samme Histendahl som måtte beklage det han kalte en feilformulering.

Hvistendahl har tidligere vært konsernsjef i DnB mellom 1991 og 1998.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag