*Nettavisen* Nyheter.

Krever klart nei til ostetoll

Foto: JOHANNES EISELE

Unge Høyre-lederen med klar tale til moderpartiet.

06.07.13 16:57

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy krever at moderpartiet sier klart fra at fjerning av ostetollen står fast som et løfte til velgerne.

– Jeg ser ingen grunn til at Høyre skal begynne å justere på dette budskapet nå. Vi har vært forbilledlig klare på at vi skal reversere tollen på ost, og det løftet må vi holde klart og tydelig fast på, sier Sandøy til NTB.

Bakgrunnen er at Høyres landbrukspolitiske talsmann Svein Flåtten denne uken har justert budskapet om hva Høyre vil gjøre med tollsatsene som den rødgrønne regjeringen økte for utvalgte oster.

Til Aftenposten sa Flåtten fredag at det ikke blir endringer over natten, og at Høyre nå må se an situasjonen.

– Det er vanskeligere å håndtere noe som allerede er innført, lød begrunnelsen.

Prioritert
Sandøy mener at moderpartiet straks må slå fast at ostetollen skal reverseres dersom det blir regjeringsskifte til høsten.

– Dette er noe av det første vi må ta fatt på etter en valgseier. Det er uakseptabelt at vi plutselig skal begynne å myke opp dette budskapet, sier Unge Høyre-lederen til NTB.

Han reagerer på Flåttens begrunnelse om at Høyre må ta seg god tid for å være forutsigbart.

– Det mest forutsigbare vi kan gjøre er å stå fast ved det vi har sagt hele tiden, sier Sandøy.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

Fullt mulig
Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener at det ikke er noen grunn til å ta seg god tid, dersom Høyre virkelig ønsker å fjerne ostetollen. Høyre kan ta grep allerede under høstens arbeid med neste års statsbudsjett, sier Vedum til Aftenposten.

Han sier at når Flåtten nå ikke lenger er like klar på at Høyre vil fjerne ostetollen, så er det fordi partiet tilpasser landbrukspolitikken avhengig av hvilken forsamling partiet står foran.

Sandøy vil ikke ha noen formening om det er mulig å fjerne tollen allerede i år.

– Det er vanskelig å si fra utsiden. Vi må forholde oss mye til det de rødgrønne har lagt inn i neste års budsjett. Det er mindre viktig når ostetollen blir fjernet, enn at vi tydelig slår fast at vi skal gjøre det, sier han.

EU-kritikk
EU-parlamentet gikk torsdag uvanlig hardt ut mot Norges økte tollsatser på ost. I resolusjonen slo Unionens folkevalgte fast at tollendringene er proteksjonistiske. Nok en gang ble Norge oppfordret til å ombestemme seg, noe regjeringen har avvist.

Sandøy sier at EU-parlamentets vedtak gjør det ekstra viktig at Høyre sier nei.

– En av fordelene med å ikke ha Senterpartiet i regjering er å få fjernet slikt tull som ostetoll. Dette er proteksjonisme og usolidarisk overfor et Europa som sliter med økonomisk krise, sier Unge Høyre-lederen.

Krever avklaring
Også bondeorganisasjonenes ledere mener at det er blitt vanskelig å forstå hva Høyre vil gjøre med tollsatsene på ost.

– Konsekvensene av en tollreversering vil være svært store. Høyre må være ærlige og velgerne må få en avklaring før valget om hva de vil gjøre, sier leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til Nationen.

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag sier til avisen at de nye signalene fra Flåtten er et skritt i riktig retning, men legger til:

– Det er fremdeles svært usikkert hva de vil gjøre.

Ansvarlig parti
Flåtten sier det er underlig at Vedum ikke ser at det er forskjell på å innføre noe og å fjerne noe.

– Vi står fast på at vi ønsker å redusere tollen på ost. Men vi har også sagt at vi er et ansvarlig næringslivsparti. Å redusere satsene på en ansvarlig måte vil kunne ta noe tid. Jeg er overrasket over at Vedum ikke ser forskjellen mellom prosessen med å innføre en tolløkning og det å redusere den, sier Flåtten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.