RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever lakse-oppvask

Sist oppdatert:
Åtte lakseprodusenter er tatt for bruk av nitritt og Mattilsynet frykter det er flere. Bransjen frykter omdømme-problemer og mener det er på tide med en oppvask
Det har vært mye bråk rundt norsk laks de siste ukene. Russerne har stoppet all import. Et amerikansk tidsskrift mener fisken er forurenset og Mattilsynet avdekket før helgen ulovlig bruk av nitritt ved produksjon av blant annet røykelaks hos åtte bedrifter.

En ble politianmeldt, og flere risikerer samme skjebne. iMarkedet.no skrev fredag at tilsynet frykter at flere norske lakseprodusenter har brukt det kreftfremkallende stoffet og nå vil fiskerinæringen at det skal ryddes opp i ukulturen.

- Nå er det nok. Det er en drittjobb, men noen må ta oppvasken. FHL vil på det sterkeste oppfordre produsenter av røykelaks til å rydde opp. Bruk av ulovlige tilsetningsstoffer skal ganske enkelt ikke skje, skriver administrerende direktør i Fiskeri- og havbruksnæringsens landsforening (FHL), Geir Andreassen.

Han mener konsumentene skal være trygge på at sjømaten de spiser er sunn. I tillegg rammes omdømmet til hele norsk sjømatnæring.

- Selv om det ikke er FHLs medlemsbedrifter som er tatt for ulovlig bruk av nitritt, så er dette ikke bra overfor konsumentene og det rammer hele vårt omdømme. Derfor må vi si fra, skriver Andreassen.

Han påpeker at det ikke er lakseoppdrettere som er tatt i bruk av nitritt, men bedrifter i foredlingsleddet.

Problemet til næringen er at de færreste skiller mellom oppdrettsnæringen og røykerier og andre fiskeforedlere. Da får hele næringen et omdømmeproblem.

- Da nitrittsaken ble avdekket, kunne en få inntrykk av at norske lakseprodusenter var tatt. Derfor er det nødvendig å presisere at bruk av nitritt, ikke har noe med lakseoppdrett å gjøre, men er et ulovlig salt som er avdekket brukt til videre bearbeiding til røykelaks og annen sjømat, forklarer han.

FHL har bedt Mattilsynet om å iverksette alle mulige tiltak for å få ryddet opp i denne saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere