RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever landets beste pensjonssystem

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ikke bare er de skjermet for oppsigelser, nedskjæringer og konkurser. Nå vil de ha landets beste pensjonssystem også.

Lønnsoppgjøret for offentlige ansatte er i innspurten. Før meklingsfristen går ut midnatt tirsdag kveld er faren for streik i stat og kommune stor. Årsaken er ikke uenighet om lønn, men den svært gunstige offentlige pensjonsordningen som de ansatte kjemper med nebb og klør for å beholde.

Det får flere til å se rødt.

Utrolig urettferdig
- Det er helt utrolig at de offentlige ansatte krever å få en pensjonsavtale som er enormt mye mer gunstig enn det folk flest får etter at den nye pensjonsreformen trer i kraft i 2011, sier Fremskrittspartiets pensjonspolitiske talsmann Robert Eriksson til Nettavisen.

Erikson viser til at etter 2011 må nordmenn flest jobbe helt fram til pensjonsalder for å få full pensjon fra Folketrygden. De ansatte i offentlig sektor kjemper for å beholde dagens ordning der de er sikret full pensjon (66 prosent av lønn) etter bare 30 år i arbeidslivet.

- Vi var egentlig imot pensjonsreformen, men når Stortinget først tvang den gjennom, så må de offentlig ansatte også ta konsekvensen. Noe annet ville være helt urimelig og utrolig urettferdig overfor resten av landets arbeidstakere, sier Eriksson.

Advarer mot et A, B og C-lag
Han advarer mot en tredeling av landets arbeidstakere der statlige og offentlige ansatte blir den nye pensjonsadelen. På trinnet under kommer vanlige arbeidstakere.

- De offentlige ansatte får både i pose og sekk. De er garantert 66 prosent av lønna, en kort opptjeningstid, en meget gunstig ordning for førtidspensjonering og null levelalderjustering. Dernest får vi vanlige arbeidstakere som jobber i bedrifter med tariffavtale, sier Eikrsson.

- De fleste får en god pensjon, men ingen garanti eller kort opptjeningstid og får i tillegg en levealdersjustering som gjør at pensjonen blir mindre. På bunn finner vi en million nordmenn i privat sektor som ikke er fagorganisert. De går glipp av både garanti, kort opptjeningstid og gunstig førtidspensjonsordning (AFP). Den siste gruppen, vanlige folk som jobber på gulvet i små bedrifter, må ufrivillig betale gildet for de to andre gruppene, mener Eriksson.

Han mener det er riv ruskende galt at velferdsstaten Norge kan forskjellsbehandle folket på en slik måte.

Får det samme i privat sektor
- Det er riktig at vi vil streike for å bevare vår pensjonsordning, sier leder i Akademikerne Stat Curt A. Lier til Nettavisen.

- Noen synes kanskje det er urettferdig at dere som er skjermet for finanskrisen, har trygge uoppsigelige jobber og frynsegoder mange vil misunne – også skal ha et gullkantet pensjonssystem?

- Jeg er ikke enig i argumentasjonen. Greit nok, den offentlige pensjonsordningen er gunstig i forhold til flertallet av det norske arbeidstakere har. Men husk at jeg representer akademikerne. Våre medlemmer får generelt like gode pensjonsavtaler dersom de tar jobb i privat sektor, sier Lier.

- Hva med den korte opptjeningstiden?

- Det er ikke uvanlig at våre medlemmer også blir tilbudt den korte opptjeningstiden i privat sektor, parerer han.

Ikke plaget av arbeidsledighetsspøkelset
Ifølge Lier er det flere forhold som rettferdiggjør at offentlige ansatte får beholde dagens pensjonsordning.

- Mennesker med høy utdanning er generelt veldig lite påvirket av finanskrisen. Det er svært få av våre medlemmer som frykter arbeidsledighetsspøkelset uansett om de er i privat eller offentlig sektor. I tillegg tjener våre medlemmer vesentlig mindre enn kollegene i privat sektor. Vi skal heller ikke glemme at akademikere bruker lang tid på studier, noe som forsinker inntredenen til arbeidslivet og gjør at mange ikke vil ha mulighet til å opparbeide full pensjon i det nye pensjonssystemet, sier Lier.


Få bedre råd:
Minrente:Bytt bank og tjen minst 5.000 kroner.
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.
Meglerguiden:Finn billigst og best boligmegler.
Mittoppdrag:Få tilbud fra håndtverkere.
(Alle tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere