*Nettavisen* Nyheter.

Krever løft for alderspsykiatri

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Fagmiljøet krever bedre psykiatri for eldre i Norge.

Blant kravene er fullverdige alderspsykiatriske avdelinger i alle sykehusområder, bedre bemanning og kvalifisert personale. Dette kommer fram i det rykende ferske dokumentet «Plandokument for norsk alderspsykiatri 2011-2020».

Norske helsemyndigheter må ta konsekvensene av et økende antall eldre med psykiske lidelser, påpeker Utvalg for alderspsykiatri, som står bak dokumentet. Det vises til at antallet og andelen eldre i Norge er økende. I aldersgruppen over 65 år lider 15 til 20 prosent av befolkningen av psykiske sykdommer. Bare for diagnosen demens forventes det en økning fra dagens 70.000 til 160.000 de neste 40 årene.

- Forsømt område

- Alderspsykiatri er et forsømt område på mange måter. Det som fortsatt er problemet er at disse pasientene ikke blir identifisert med en diagnose, og mange får dermed heller ikke riktig behandling, sier psykiater dr. med. Mina Bergem, som sitter i utvalget, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De vanligste diagnosene innen alderspsykiatri er demens, depresjon, angst, psykoser og alkohol- og legemiddelmisbruk. Men en studie Bergem og kolleger fra alderspsykiatrisk poliklinikk, Gaustad har foretatt ved fire sykehjem i Oslo og Follo for tre år siden viser at halvparten av pasientene ikke hadde fått riktig diagnose.

- Dette er veldig trist. Og tilsvarende studier jeg gjorde for 15 år siden viser at lite har skjedd på disse årene, sier Bergem.

Tallene dokumenterer behovet for mer forskning og kompetanseheving på området alderspsykiatri, mener Bergem. Forskning er også et sentralt punkt i plandokumentet, i tillegg til fokus på behov for undervisning og fagutvikling på alle nivåer av utdanningskjeden innen helsevesenet.

Fullverdige avdelinger

Utvalget krever også at det må opprettes fullverdige alderspsykiatriske sykehusavdelinger i alle fylker eller sykehusområder.

- Med fullverdig mener vi en avdeling med sengeposter, poliklinikk og oppsøkende virksomhet. Det skal være én slik avdeling per 15.000-30.000 eldre over 65 år, sier Bergem.

Kvalifiserte ansatte

Avdelingene må også ha kvalifisert personell, påpeker utvalget.

- Det er generelt for liten kunnskap om alderspsykiatri blant helsepersonell. Per i dag er vi 40 alderspsykiatere i hele landet. Og selv om det nå rekrutteres flere, er dekningen langt fra god nok. Alderspsykiatrien trenger også flere psykologer og sykepleiere, mener Bergem.

Underprioritert gruppe

Hun mener eldre generelt er en underprioritert gruppe, og særlig eldre innen psykiatrien.

- Dette fører til at mange ikke får den helsehjelpen de skal ha. Det medfører ikke noen status i vårt samfunn å være gammel og syk. Det dette plandokumentet handler om er behov for bedre hjelp til denne gruppen, påpeker Bergem.

Det ferske plandokumentet sendes nå til norske psykiatere og offentlige helseetater.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.