*Nettavisen* Nyheter.

Krever massiv eldresatsing

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Arbeiderpartiets Arild Stokkan-Grande krever en storstilt satsing på eldreomsorg i årene framover.

16.09.10 15:00

- Det blir nødvendig med en massiv eldresatsing de neste ti årene, sier stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi som er unge i dag må være villig til å forsake noe for å gi våre foreldre og besteforeldre en verdig alderdom. Vi må si nei til skattelettelser. Samtidig må vi ikke binde oss opp i ideologiske dogmer. Vi må slippe private ideelle aktører til, sier 32-åringen fra Nord-Trøndelag.

Sju eldrebud
Familiepolitikeren i Ap lanserer nå følgende sju «bud» for en bedre eldrepolitikk:

* Nok plasser i sykehjem og omsorgsboliger.

* Riktig type plasser.

* Nok ansatte i eldreomsorgen.

* Kvalitet i tjenestene.

* Større mangfold.

* Bedre kulturtilbud.

* Innsats fra pårørende.

Holde skattenivået
- Vi vil nok se noen grep i neste års statsbudsjett, men den første prøvesteinen vil være statsbudsjettet for 2012, sier han.

- Må skattene økes for å kunne møte eldrebølgen som slår inn om noen år?

- Nei, jeg tror ikke det. Fokuset må være på å prioritere innenfor de rammene vi har, slår Stokkan-Grande fast.

Han viser til samhandlingsreformen for helsesektoren og det faktum at det både blir flere eldre over 80 år som har et stadig mer sammensatt sykdomsbilde.

- Denne utviklingen truer samfunnets bærekraft. Min generasjon må derfor ta ansvar for å unngå at det tvinger seg fram en uheldig privatisering. Det kan fort gi mer fragmentering og mindre fellesskap, sier Stokkan-Grande.

Flere ulike grep
Han utdyper de sju punktene på følgende måte ved å vise til at regjeringen allerede har lovet sykehjemsplass eller omsorgsboliger til alle som trenger det innen 2015.

- Videre må vi lovfeste et dagsentertilbud og sørge for at de eldre får en riktig type omsorgsplass. Eldre vil bli en enda mer sammensatt gruppe der stadig flere vil slite med mer kompliserte sykdomsbilder, sier han.

- Den store utfordringen blir å skaffe nok ansatte i sektoren. Vi trenger 20.000 flere innen helse og omsorg de neste 20 årene. Det blir spesielt krevende når vi nå ser at færre søker seg til slike jobber, og mange av disse kvier seg for å jobbe med demente, sier Stokkan-Grande.

Ønske flere menn
Han etterlyser en storstilt rekrutteringskampanje der det må lokkes md studiepoeng, høyere lønn og flere heltidsstillinger.

- Jeg er spesielt opptatt av å få flere menn til å velge helse- og omsorgsyrker, sier han.

Når det gjelder punktet om kvalitet i tjenesten peker Stokkan-Grande på stikkordet verdighet.

- De ansatte innen helse og omsorg må få tid til å kunne sette seg ned for å snakke med de eldre, sier han.

Ap-politikeren mener videre at det trengs flere leger på sykehjemmene pluss rekruttering fra flere yrkesgrupper. Og så tror han at musikk og kultur kan hjelpe demente.

Større mangfold
- Vi må generelt få et større mangfold innen helse og omsorg. Flere private ideelle aktører må få slippe til med full tyngde. Men jeg utelukker samtidig rent kommersielle selskaper som ønsker å tjene seg rike på eldreomsorg, presiserer Stokkan-Grande.

- Generelt ønsker jeg et bedre kulturtilbud overfor eldre. Det kan i seg selv føre til bedre helse og trivsel blant eldre. I tillegg må lokalsamfunn og pårørende i større grad stille opp for sine eldre. Her har vi mye å lære av innvandrerbefolkningen. Mange eldre føler seg i dag ensomme. Det må vi gjøre noe med, sier Arild Stokkan-Grande. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.