Gå til sidens hovedinnhold

Krever opprydding i bonde-juks

Fremskrittspartiet krever opprydding i påstått juks der bønder svindler til seg landbruksstøtte.

Nå sørger Fremskrittspartiet for at landbruksminister Lars Peder Brekk må forklare seg overfor kontrollkomiteen på Stortinget.

- Jeg er sjokkert over et system som gjør det mulig for bønder å svindle til seg statsstøtte. Husk det dreier seg om 13 milliarder av skattebetalernes penger, sier stortingsrepresentant Torgeir Trældal (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Det er graverende dersom det er hold i bare litt av det som avisen Nationen har avslørt, sier Fremskrittspartiets landbrukspolitiske talsmann.

Falske regninger
Torgeir Trældal viser til flere kritikkverdige forhold:

- Tallet på aktive bønder er lavere enn statistikken viser. Ordningen med samdrift tilslører også. Gale tall er alvorlig i seg selv, men det blir virkelig graverende når bønder presses til å sende fiktive fakturaer. Her er det jo bønder som selv står fram og varsler om svindel. Det kan da ikke være riktig at en lastebilsjåfør skal få full støtte som bonde, sier Trældal.

- Saken blir nå tatt opp i kontrollkomiteen på Stortinget. I tillegg håper jeg at Riksrevisjonen ser nærmere på systemet, sier Frp-talsmannen.

- Her har vi 46.000 bønder som får 13 milliarder kroner i støtte. Det er mye penger. Jeg håper at landbruksminister Brekk nå kan gi et bedre avklaring i kontrollkomiteen enn det god-dag-mann-økseskaft-svaret han har gitt på mitt spørsmål, sier Trældal.

Brekk slår tilbake
Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) avviser kritikken.

- Det er slik i landbruket som i hver enkelt av oss. Når vi leverer en søknad eller en selvangivelse, så er det selvsagt at basert på ærlighet. Det er ikke noe forskjell på bønder eller andre på det området, sier Brekk.

- Den som sender en søknad som ikke er i tråd med regelverket, gjør noe ulovlig. Det slår vi hardt ned på, sier landbruksministeren og legger til at både Statens landbruksforvaltning og fylkesmennene har fått beskjed om å skjerpe kontrollen med bøndene.

h Men ny statistikk og en ny inngang på den diskusjonen vil ikke løse problemet. Det ligger i sakens natur at folk som bryter lover og regler ikke bidrar til å få rett statistikk. De tilslører jo sine handlinger, sier Brekk.

Bønder er så mangt
Han forteller at departementet er villig å endre på statistikken dersom landbrukets forhandlingsparter ønsker det.

- I dag baserer vi oss på tall fra Statistisk sentralbyrå og Budsjettnemnda for jordbruket. Statistikken her lages på bakgrunn av alminnelige og offentlig kjente kriterier, som har vært de samme over lang tid, sier Brekk.

Han poengterer at det er foretaket som søker om produksjonstilskudd.

- Et foretak kan for eksempel bestå av en bonde som tidligere stortingsrepresentant Lars Sponheim. Her søkes det om tilskudd ut fra areal og antall dyr. En annen bonde kan være en som jobber heltid på eget bruk. Og så kan det være foretak som ikke har noen direkte ansatte, men leier inn tjenester, sier ministeren.

Spiser av lasset
- Derfor blir en diskusjon om hva som er definisjonen på en bonde ikke særlig produktiv i denne sammenheng, sier Brekk.

Ministeren viser til at landbruksavtalen er en begrenset avtale.

- Dersom noen spiser av lasset så går det utover de andre bøndene. Derfor er det også viktig å få fram reelle tall. Dersom det jukses, så vil vi vurdere endringer. Men en omlegging må være basert på kunnskap og faglighet, ikke på politisk synsing. Det er for mange politikere som henger seg på lasset og blander kortere, sier Brekk. (ANB)

Kommentarer til denne saken