Gå til sidens hovedinnhold

Krever oppvask etter «Hjernevask»

Stortingsrepresentant Tord Lien mener norsk forskning har fått svekket omdømme etter TV-serien «Hjernevask» og at det bør få følger.

- Deler av forskningen har kommet i et merkelig lys. Derfor må vi sette inn tiltak for å gjenopprette tilliten til norsk forskning, sier Tord Lien (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Forskningen må få økt troverdighet. Det trengs for å få aksept for å bruke mer av skattebetalernes penger på forskning, sier Frp-talsmannen i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Har sendt brev
Lien har sendt brev til forskningsminister Tora Aasland (SV) og spurt henne om det nå er behov for en evaluering av norsk kjønnsforskning. Frp-representanten vil vite om forskningen er «politisert, lite internasjonalt relevant og dårlig på formidling».

- «Hjernevask» har klart det få andre har klart, nemlig å skape debatt om forskning i Norge. Det er jo kjempebra. Men i tiden framover vil behovet for overføringer til høyere utdanning og forskning øke. Jeg er dessverre redd for at «Hjernevask» og enkelte av de mest profilerte samfunnsforskerne som deltok i serien, ikke akkurat har økt skattebetalernes vilje til å bidra til mer forskning, sier Lien.

I dårlig lys
- «Hjernevask» har for en stor del av befolkningen satt spesielt kjønnsforskningen, men i noen grad også samfunnsforskningen, i et svært dårlig lys, sier Frp-talsmannen.

Lien mener forskerne ikke kan skylde på at de er uriktig framstilt.

- Formidling er faktisk et av universitetenes samfunnsmandater. Det er ikke akkurat en durkdreven journalist som har fått dem ut på glattisen. Dette har de nærmest klart helt selv, hevder Lien.

Dårlig kvalitet
Han mener universitetene må kunne leve opp til kravet om å holde internasjonal kvalitet.

- Inntrykket etter «Hjernevask» er vel heller at noen av de mest ytterliggående miljøene i Norge utelukker biologi som faktor, mens den internasjonale forskningsfronten er på leting etter balansen mellom biologi og samfunn, sier Lien.

Han mener at påstandene om politisering er alvorlige.

- Slike påstander svekker forskningens troverdighet, legitimitet, relevans og kvalitet. Derfor mener jeg det er viktig at en eventuell evaluering også søker å avdekke om forskerne har en annen agenda enn de gir uttrykk for, sier Tord Lien.

Kommentarer til denne saken