Gå til sidens hovedinnhold

Krever overnatting til alle bostedsløse

Bystyremedlem Ivar Johansen (SV) mener det er paradoksalt at bostedsløse ikke får overnatting, samtidig som det er forbudt å sove ute.

SENTRUM: – For å omskrive en uttalelse fra advokat Geir Lippestad: Hvis det ikke hadde vært for organisasjoner som Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, hadde folk frosset og sultet i hjel i dette landet, og da kunne vi ikke ha snakket om menneskeverd på samme måte som vi gjør i dag. Hvis avisoverskriften hadde vært: 10 bostedsløse døde under ei bru på Grønland, hva skulle vi sagt til barna våre? «Jo, vi visste de var der, men vi gjorde ikke noe»?, sier bystyremedlem Ivar Johansen (SV).

Han fremmer nå en interpellasjon til byrådet, der han ber om at kommunen sørger for at alle som ønsker det, har et sted å sove.

Kommunen har et ansvar

– Det må anses som helt grunnleggende at Oslo kommune har et ansvar for å finne midlertidig husvære for dem som ikke klarer det selv. Ingen skal ufrivillig være tvunget til å sove ute, under broer, i trappeoppganger og søppelrom, skriver Johansen i interpellasjonen.

Han viser til at Osloby skriver at Kirkens Bymisjon måtte avvise 16 bostedsløse natt til mandag. DittOslo.no fortalte i helga om bostedsløse som bruker nettene til å gå hvileløst rundt i byen for å holde varmen.

– Det var ikke rom i herberget. Natt til tirsdag sto enda flere i kø for å få en seng for natta. Byens bostedsløse skal gang på gang måtte oppleve at det er et knapphetsgode å få dekket det helt fundamentale behov for en seng å sove i, sier Johansen, og legger til:

– Samtidig som det gjentas gang etter gang her i Rådhuset at ingen skal være tvunget til å sove ute, ser vi gjennom nyhetsoppslag at virkeligheten er en annen.

Prioriteringskø

Det er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen helt enig i.

– Et samfunn bør måles etter hvordan vi behandler de aller svakeste, og her har rett og slett ikke Oslo gjort jobben sin bra nok, fortalte Knudsen til dittOslo.no i forrige uke.

Johansen mener Oslo kommune gjennom dette bryter sine forpliktelser etter lov om sosiale tjenester i NAV § 27, som pålegger kommunene å finne midlertidig botilbud for dem som ikke klarer det selv.

Sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide hevder at Oslo kommune tilbyr sosialhjelp og overnatting til alle Oslo-borgere, og at kommunen natt til mandag hadde fire ledige akuttilbud via sosialtjenesten. Johansen mener likevel at kommunen svikter.

– Det betyr jo i så fall at byråden forteller at Oslo ikke klarer å koble ledige senger med køen av bostedsløse, men viktigst: Byråden forteller at Oslo ikke hadde akuttovernatting å stille opp med for 12 av de 16 som Kirkens Bymisjon måtte avvise den kvelden, sier han.

– Disse situasjonene gjør at Kirkens Bymisjon har måttet lage en prioriteringskø i forhold til hvem som skal få plass i herberget, der kvinner og menn over 60 år får komme først.

LES OGSÅ: – Folk må sove, det er en menneskerett

Skal behandles på førskommende møte

Johansen mener liv og helse er truet gjennom store deler av året når mennesker må sove ute, og i tillegg bli jaget på grunn av campingforbud.

Jeg kjenner ingen andre europeiske byer med tilsvarende rigiditet. For eksempel åpner byen Frankfurt en stor t-banestasjon for overnatting fra 1. november og ut mars, sier Johansen.

Han ber nå byrådet avklare hva som er situasjonen, og hvordan man kan sikre at ingen mot sin vilje blir tvunget til å sove utendørs.

Vil ikke kommentere

DittOslo.no var tirsdag i kontakt med sosialbyrådens kontor for å få en uttalelse, men fikk beskjed om at sosialbyråden ikke hadde mottatt noen interpellasjon.

– På det tidspunkt byrådet mottar en interpellasjon er det vanlig at byrådet kommer med en uttalelse. Vi har ikke anledning til å kommentere før vi har mottatt interpellasjonen, skriver byrådssekretær for helse og sosiale tjenester, Thea K. Schjerven (H).

Johansens forslaget til vedtak lyder: "Bystyret ber byrådet sikre at kommunen til enhver tid har tilstrekkelig med midlertidige overnattingsplasser, slik at ingen bostedsløse må henvises til å sove ute."

Selv om sosialbyråden hevder han ikke har mottatt interpellasjonen, har allerede forretningsutvalget behandlet den.

– Forretningsutvalget besluttet i går at forslaget skal behandles på første bystyremøte, og det settes dermed av en hel time til debatt om dette viktige temaet, sier Johansen.

Første bystyremøte etter nyttår er 5. februar.

LES OGSÅ:

– Flere jeg har snakket med går og går hele natten for å holde varmen

Slakter forbud mot utesoving

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot