Gå til sidens hovedinnhold

Krever øyeblikkelig stans av krigen på Sri Lanka

Senterpartiets sentralstyre vedtok torsdag å støtte et norsk initiativ på Sri Lanka, etter forslag fra Oslo Sps stortingskandidat Margaret Eide Hillestad.

OSLO: I uttalelsen heter det blant annet at "Verdenssamfunnet kan ikke akseptere at mellom 200.000 og 250.000 sivile tamiler nå er sperret inne som følge av krigføringen nord på Sri Lanka. Sivilbefolkningens stilling nord på Sri Lanka er både humanitært og folkerettslig uholdbar."
Senterpartiet mener at en våpenhvile må følges opp av et internasjonalt nærvær som kan gi sivilbefolkningen den sikkerhet som i dag ikke ivaretas av partene på Sri Lanka, og ber om at Norge arbeider for et initiativ som bygger opp om en slik strategi.

Vil arbeide for internasjonalt initiativ

Det var etter et møte med Tamilsk Ressurssenter at Hillestad engasjerte seg i saken.

- Jeg fikk stor forståelse for deres situasjon, og vi som har det så godt her hjemme kan ikke bare sitte og se på det som nå skjer, sier hun til Lokalavisen.

Flere av punktene er basert på hvordan tamilene selv opplever situasjonen.

- Deltakerne kom med en del gode forslag som jeg har tatt med i uttalelsen, sier Hillestad, som mener det er naturlig at regjeringen nå følger opp arbeidet med å sikre den tamilske befolkningens sikkerhet og demokratiske rettigheter.

Venstre oppfordrer regjeringen

Også styret i Oslo Venstre oppfordrer regjeringen til å påvirke regjeringen på Sri Lanka. Hovedkravene er slutt på bombing av sivile mål, adgang for presse og humanitær hjelp.
Bystyrerepresentant Kjell Veivåg (V) har i mange år vært engasjert i situasjonen for tamilene på Sri Lanka.
- Regjeringen i Sri Lanka har satt i gang en offensiv som gjør det helt nødvendig at Norge kommer på banen. Vi må få stopp i bombingen av sivile mål, humanitær bistand må få slippe til og internasjonale medier må få rapportere fra krigssonen, sier Veivåg i en pressemelding.
Veivåg var forslagstilleren bak en uttalelse som ble vedtatt i Oslo Venstres styre denne uken.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte