Et privat laboratorium i Stavanger sier de kan levere DNA-analyser på en uke, i hastesaker på tre døgn. I dag er det Rettsmedisinsk institutt som har monopol på DNA-analyser for politiet, men det kan ta uker og måneder før analysene foreligger.

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl mener private må få slippe til og hjelpe politiet med å oppklare blant annet overfallsvoldtekter.

Mener staten kan spare penger
- Alle gode krefter bør brukes, og jeg har ingen forståelse for at man ikke bruker kompetente mennesker, sier Oktay Dahl til Aftenpostsen. Han mener staten på denne måten kan oppnå en innsparing.

- Offentlig ansvar
Men Justisdepartementet holder fast på at politiet skal bruke Rettsmedisinsk institutt. De peker på at innsamling og sikring av bevis i straffesaker hører inn under politi- og påtalemyndighet, og at analyse av DNA-spor i straffesaker er et offentlig ansvar.

Stavanger-laboratoriet Gena sier de kan utføre DNA-analyser for politiet og at de kan gjøre det raskt, men i dag mangler de oppdrag.

Møte om ressurssituasjonen
Onsdag er det berammet et møte mellom Statsadvokaten og Oslo-politiet om ressurssituasjonen hos Oslo-politiet, melder NRK. Førstestatsadvokat Jørn Maurud uttrykker overfor statskanalen frykt for at kriminelle kan slippe unna dersom Oslo-politiet får for mye å gjøre.

- I verste fall kan sakene være for dårlig etterforsket, og da kan det føre til at vi ikke får tatt ut tiltale eller retteføre dem, sier han.