NEW YORK (Nettavisen): Det skriver skriver republikaneren Lisa McClain på Twitter.

Hun er en av flere republikanere som nå fillerister president Joe Biden og gir ham skylden for at flere sivile og amerikanere drept eller såret etter eksplosjonene i Kabul.

Les også: - Jeg tror dette kan ødelegge Bidens presidentskap helt

Amerikanske soldater drept

IS påtar seg skylden via meldingstjenesten Telegram, skriver Reuters.

Selvmordsangrepet ved flyplassen i Kabul torsdag kostet minst 170 mennesker livet, sier en kilde i det afghanske helsedepartementet ifølge CBS News. Tallet er ikke bekreftet på annet hold, og det er ikke klart om det inkluderer de 13 amerikanske soldatene som er bekreftet døde. De langt fleste av ofrene er afghanere, melder kanalen.

I tillegg til de 13 amerikanske soldatene som er bekreftet drept, skal 15 soldater være skadd.

Det norske feltsykehuset på flyplassen har behandlet rundt 50 skadde personer etter terroraksjonen. Det opplyste talsperson Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum fredag.

Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: - Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

- Biden, du har nå blod på hendene

Enkelte republikanere benytter de dødelige eksplosjonene til å på nytt kritisere president Joe Biden for tilbaketrekningen fra Afghanistan, som skal være sluttført innen 31. august.

Les også: Flere amerikanske soldater drept - Joe Biden holder krisemøte

- Amerikanere dør som en følge av president Bidens katastrofale tilbaketrekking fra Afghanistan. Vi må nå sette himmel og jord i bevegelse for å få våre statsborgere og allierte ut av Afghanistan på en sikker måte, skriver republikaneren Lisa McClain som sitter i Representantenes hus på Twitter.

LIVE: Se direktebilder fra Kabul

- @POTUS, du forsikret Amerikanerne at Taliban var til å stole på for å gjennomføre evakueringen av våre statsborgere og allierte. Du har nå blod på hendene, skriver hun også, og tagger president Joe Biden i meldingen.

- Bidens inkompetanse har kostet amerikanske liv

Jim Banks, også han republikaner og medlem av Representantenes hus, gir også Biden skylden for det som nå skjer.

Les også: - Familietrøbbel for Donald Trump

- Joe Bidens inkompetanse har nå kostet amerikanske liv i Afghanistan. Dette kunne vært unngått og er utilgivelig, skriver han på Twitter.

Flere republikanere krever nå at Biden går av, og at han stilles for riksrett.

USAs tidligere FN-ambassadør Nikki Haley skriver på Twitter at Biden burde gå av som en følge av dette, men legger til at hun frykter hvordan det ville gå med USA om visepresident Kamala Harris tok over som president.

- Burde Biden fratre sin stilling eller blitt fjernet som en følge av hans håndtering av Afghanistan? Ja. Men det ville igjen ført til at vi ble sittende med Kamal Harris, som er ti ganger verre. Gud hjelpe oss, skriver hun.

Republikaneren Ronny Jackson fra Texas, som er medlem av Representantenes hus, mener Biden burde stilles for riksrett.

- Hvis president Trump kunne bli stilt for riksrett på grunn av en telefonsamtale, så er tiden kommet til å stille Biden for riksrett på grunn av grov forsømmelse i Afghanistan, skriver Jackson på Twitter.

- Amerikanerne fortjener noe bedre enn dette. Vi fortjener bedre enn noen som med vilje ignorerer den verste krisen på flere tiår, skriver Jackson.

- Biden må gå av

Den republikanske kongressrepresentanten Greg Steube krever også at Biden går av.

- Helt forferdelig. Joe Biden er nødt til å ta ansvaret for dette og gå av. Vi er nødt til å holde våre militære styrker trygge og beskytte landet vårt. Gud velsigne våre soldater og deres familier, skriver han.

- Biden er «inkompetent» og «uegnet» som president

Republikaneren Elise Stefanik, som representerer New York i Representantenes hus, mener også at Biden nå har blod på hendene, og kaller ham «inkompetent» og «uegnet» som president

Biden: – Dette skal dere få betale for

USAs president Joe Biden sier at USA ikke vil tilgi eller glemme etter at minst tolv amerikanske soldater mistet livet i angrepet mot flyplassen i Kabul.

– Til de som utførte dette angrepet, og til alle som vil USA vondt, vit dette: Vi kommer ikke til å tilgi. Vi kommer ikke til å glemme. Vi vil jage dere; dette skal dere få betale for, sa Biden i en tale til det amerikanske folk torsdag kveld.

– Ingen tegn til samarbeid

IS ser på Taliban som en fiende, og Biden sa det ikke er noe som tyder på at de to gruppene har samarbeidet om angrepene.

– Jeg har ikke fått noen beviser fra dem som leder arbeidet i feltet om noe samarbeid bak det som skjedde i dag, understreket han.

Da presidenten fikk spørsmål om det var galt av det amerikanske forsvaret å stole på Taliban til å sørge for sikkerheten utenfor flyplassen, sa han at det ikke var noe spørsmål om tillit.

– Ingen stoler på dem. Vi må bare regne med at de fortsetter å handle i sin egen interesse. Det er i deres interesse at vi drar når vi har sagt vi skal gjøre det og at vi får med oss så mange som mulig ut, utdypet Biden.

LIVE: Se direktebilder fra Kabul

Evakueringen fortsetter

Biden gjorde det klart at den pågående evakueringen fra Kabul ikke stanser til tross for de angrepene.

– Vi vil ikke la terrorister hindre oss. De skal ikke få sette en stopper for vårt oppdrag. Vi fortsetter evakueringen, lover Biden.

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon bekreftet tidligere på kvelden at tolv amerikanske soldater, en av dem en sanitetssoldat, ble drept i angrepet. Flere amerikanere er såret.

I tillegg til å sørge over de amerikanske tapene, sa Biden at hans hjerte blør for «alle de afghanske familiene som har mistet noen, også barn, i dette grusomme angrepet».

– De var helter

– De var helter som deltok i et uselvisk oppdrag for å redde andre. De var de modigste og dyktigste vi har, sier presidenten.

De to eksplosjonene torsdag skjedde rett utenfor Kabuls flyplass og på et hotell like ved.

Biden gjentok at han står fast ved tidsfristen for å avslutte oppdraget 31. august. Han la samtidig til at USA vil fortsette å prøve å få hjelpe amerikanere ut av landet også etter det, men at det ikke er mulig å garantere at alle kan hentes ut.

Les også: Forsvaret: Alle de norske som er stasjonert på flyplassen i Kabul, er gjort rede for