RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever slutt på oljeutvinning i sårbare områder

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Sårbare områder i verden trenger et varig vern mot olje og gassutvinning, framholdt årets Raftopris-vinner Nnimmo Bassey da han mottok prisen i Bergen søndag.

– Jeg tror tiden er inne for et verdensomspennende forbud mot utvinning i sårbare økosystemer som Lofoten, Arktis og Rift Valley i Afrika, sa Bassey da han takket for prisen, som ble overrakt på Den Nationale Scene i Bergen søndag kveld.

Krever handling

Bassey har kjempet mot oljeindustriens forurensning i hjemlandet Nigeria og rettighetene til lokalbefolkningen i en årrekke. Dette er bakgrunnen for tildelingen av prisen.

Han er også sterkt engasjert i kampen mot klimaendringene og peker på konsekvensene de får for sårbare grupper som selv ikke har noen skyld i det som skjer.

I talen kritiserte han land som gjør for lite for å stoppe utslippene sine og krevde handling i stedet for ord.

– Vi må gripe fatt i de grunnleggende årsakene til miljøproblemene, sa Bassey og pekte på at 80 prosent av drivhusgassene som fører til global oppvarming, kommer fra bruken av fossil energi.

Holdes ansvarlig

– Hvorfor viker verden tilbake for tiltak som kan stoppe bruken av fossil energi? Hvorfor er det ikke et globalt press for å få fram fornybar energi? spurte Bassey.

– Klimaendringene er i ferd med å skape armeer av klimaflyktninger i flere land. Miljørettferdighet krever at de som ødelegger miljøet, blir holdt ansvarlig og stoppet. Folk og nasjoner må aksjonere mot klimaendringene i stedet for å fortsette med forurensning og eksportere konsekvensene til sårbare mennesker, sa prisvinneren.

Han kritiserte også opplegget med klimakvoter og sa at tiltak som settes i verk raskt, blir marked for spekulanter.

– Vi er skurkene

Leder av priskomiteen i Raftostiftelsen, Martin Paulsen, overrakte prisen.

Han viste til at professor Thorolf Rafto, som prisen er opprettet til minne om, allerede i 1974 advarte mot å utvikle oljeindustrien i Norge uten å ta hensyn til de globale konsekvensene.

– Bassey har brukt sin begavelse som visjonær leder til å kjempe mot oljeindustriens aktiviteter både nasjonalt og globalt, sa Paulsen, som la til at Basseys budskap angår befolkningen i de privilegerte land, som vårt eget.

– Europa og USA utgjør om lag 10 prosent av jordas befolkning, men bidrar med mer enn 50 prosent av klimagassutslippene til atmosfæren.

– I den tragiske historien om den globale, menneskeskapte klimakrisen så er vår nasjon, det oljeproduserende, storforbrukende Norge, en av skurkene. Nnimmo Bassey og hans kolleger er heltene, sa Paulsen før han delte ut prisen.

Vern Lofoten

Bassey har vært flere ganger i Norge og blant annet støttet Naturvernforbundet i protesten mot oljevirksomheten i Lofoten.

Han fortalte at han har vært på Fisketorget i Bergen og sett levende torsk.

– Norge eksporterer tørket torsk til Nigeria. Da jeg vokste opp, var dette en vesentlig del av kostholdet. Jeg har lært at Lofoten er oppvekstområde for denne fisken. Det gjør meg vondt å tenke på at noen vil bore etter olje der. I tillegg til alle andre grunner for å la det være, så er dette en trussel også mot maten vi spiser i Nigeria, sa prisvinneren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere