Krever stans i all ærfugljakt

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Ornitologene og Norges Miljøvernforbund gjør felles front mot ærfugljakten i kjølvannet av «Full City»-havariet.

04.08.09 16:31

Oslo (ANB): Både Norsk Ornitologisk Forening og miljøverner Kurt Oddekalv vil ha stans i jakt på ærfugl.

Oljesølet fra havaristen «Full City», som gikk på grunn ved Langesund i Telemark i forrige uke har rammet masse fugl. Hardest har det gått ut over ærfuglene.

– Oljekatastrofen må få konsekvenser for jakten på ærfugl i de berørte områdene, sier generalsekretær Kjetil Solbakken i Norsk Ornitologisk Forening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kanskje også andre arter
Jakt på ærfugl er tillatt i Østfold, Vestfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder fra 1. oktober til 30. november, ifølge Lovdata.

– Jakten må innstilles inntil bestanden er på nivået det var før katastrofen. Dette bør kanskje også gjelde for andre arter, ut fra hvor hardt de blir rammet, sier Solbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Svekket bestand
Også Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund vil ha innstilt ærfugljakten i de berørte områdene og områdene som ligger tett på.

– Vi vil kreve at det ikke blir jakt på ærfugl i år, fordi bestanden blir svekket nå. Jakten må stoppes i to år, eventuelt til bestanden har tatt seg opp igjen, sier Oddekalv.

– Absurd
Oddekalv påpeker at myndighetene ikke har gått ut og sagt noe om ærfugljakten i området.

– Nå driver de og vasker fuglene, og så skal de kunne skytes to måneder senere. Det er absurd, mener Oddekalv.

Han mener fortsatt de oljetilgrisede fuglene bør avlives, ikke vaskes, til tross for mye kritikk fra andre miljøvernere.

– Det er dyreplageri å drive og vaske dem. Noen vil dø i prosessen, noen etter tre måneder, noen etter et år. De som ikke dør vil bli sterile og syke. Fuglen får jo i seg oljen, sa Oddekalv i forrige uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.